DEZVĂLUIRI Cum a fost aruncat un milion de euro în albia unui râu din comuna Buceş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzat de lucrări dubioase, primarul comunei Buceş, Achim Mărcuş a intrat în atenţia DNA. Un proiect de aducţiune a apei potabile pentru locuitorii din comuna Buceş se dovedeşte a fi o gaură neagră pentru banii publici.

Modul în care primarul comunei Buceş, Achim Mărcuş, a plătit o serie de lucrări de construcţii realizate pe raza comunei a intrat în atenţia procurorilor DNA. Totul a pornit după ce mai mulţi cetăţeni ai localităţii au făcut o sesizare către această instituţie. Una dintre lucrările controversate, pentru care s-au plătit aproximativ 3, 5 milioane de lei, este un bazin de captare a apei care ar urma să fie transportată către locuinţele locuitorilor din comună.
„Nu trebuie să fii specialist ca să înţelegi că avem de-a face cu o lucrare în bătaie de joc. În primul rând nu s-a respectat proiectul. Apa trebuia captată de la izvor, nu de pe albia pârâului. În plus bazinele sunt de apă s-au colmatat din cauza noroaieleor aduse de ploi de pe versanţi”, a explicat Sorin Paşcău, unul dintre semnatarii memoriului către DNA.

Acesta mai spune că materialele folosite sunt de proastă calitate şi că pereţii bazinelor se vor dărâma în scurt timp. „Dacă tragi mai tare de pereţi, cedează. Cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii au zis că o lucrare aşa de proastă nu au văzut niciodată. Şi totuşi, firma a încasat aproape un milion de euro”, a mai spus Paşcău. Lucrările au fost efectuate de firma  SC Transconstruct SRL o firmă care de şase ani câştigă toate licitaţiile din comună. Administratorul societăţii, Emilian Pup, nu este de acord cu declaraţiile lui Paşcău. „Noi am respectat proiectul. E adevărat că lucrările nu sunt finalizate, dar termenul de finalizare este la sfârşitul anului”, a declarat Pup. Sătenii spun că vara acest pârâu seacă şi că e greu de crezut că vor avea vreodată apă. „Aici s-au aruncat bani aiurea. Totul pentru înavuţirea primarului”, a spus şi Ioan Codrin.

Varianta primarului
Primarul comunei, Achim Mărcuş, afimră că totul este o răzbunare. „Paşcău este nemulţumit de faptul că l-am eliberat din postul de viceprimar. De aceea caută să aţâţe oamenii împotriva mea. DNA-ul îmi va da un verdict favorabil”, a declarat primarul. Fiind un proiect guvernamental, la faţa locului s-a deplasat şi o echipă de control a Prefecturii. 

„Există în derulare un control la investiţiile derulate pe raza comunei Buceş. Este un control multidisciplinar, în care este implicat şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. După definitivarea controlului, vom sesiza organele competente, sau vom aplica noi sancţiuni, dacă se va stabili că există nereguli”, a declarat Attila Dezsi, prefectul judeţului Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite