Un deputat hunedorean a fost pictat între sfinţi, pe pereţii bisericii din comuna Şoimuş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Enoriaşii bisericii din comuna Şoimuş se văd nevoiţi să de închine icoanei fostului primar Laurenţiu Nistor, în prezent deputat, plasată între un înaltpreasfinţit şi un sfânt cuvios. Laurenţiu Nistor a fost răsplătit pentru contribuţia financiară la renovarea bisericii din Bejan cu un loc între sfinţi.

Biserica “Sfântul Nicolae” din localitatea hunedoreană Bejan a intrat în atenţia lumii, datorită unei picturi mai puţin obişnuite pe pereţii interiori.

Preotul Ioan Octavian Rudeanu a primit NUP în dosarul furtului “Sabiei de la Boiu”

Figura zâmbitoare a deputatului Laurenţiu Nistor, fost primar în perioada 1990 – 2008 al comunei Şoimuş, de care aparţine satul Bejan, împodobeşte unul dintre zidurile lăcaşului, tronând între icoana Înaltpreasfinţitului Timotei, Episcopul Aradului, şi cea a Sfântului Cuvios Ioan de la Prislop.

Laurenţiu Nistor este imaginat într-un costum albastru, la cămaşă şi cravată, spre deosebire de feţele bisericeşti îmbrăcate cu haine sobre şi cu chipuri luminate de aure strălucitoare. Sub icoana fostului primar din Şoimuş sunt inscripţionate cuvintele “Domnul Laurenţiu Nistor, 1990 – 2008, primarul comunei, din 2008 deputat”.   

image

Localnicii din Bejan găsesc explicaţia pentru care portretul deputatului a fost pictat la loc de cinste, tocmai între figurile sfinţilor. “Peste vreo cinci ani, poate ajunge să fie pus şi el sfânt. A fost sponsor prntru refacerea bisericii, care a avut loc anii trecuţi, de aceea i-au făcut icoană. O fi drept, nu o fi, Dumnezeu judecă”, este de părere Ioan Ardelean (foto), un sătean aflat la cosit în cimitirul bisericii.

O practică absolut normală
Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, părintele Mircea Mihuleţ a declarat că dintotdeauna ctitorii bisericlor au fost pictaţi pe bereţii bisericilor. “Oricine cunoaşte puţină istorie a religiei ortodoxe va vedea că persoanele care participă cu bani la construcţia unei biserici sunt pictate pe pereţii acestora. Nu este nimic anormal. Aşa îl avem pe Ştefan cel Mare, pe Petru Groza sau chiar pe Gigi Becali pictaţi în diferite biserici. Laurenţiu Nistor a plătit din propriul buzunar foarte mulţi bani pentru biserica de la Bejan”, a declarat Mircea Mihuleţ.

Acesta a mai precizat că nu se pune problema implicării politicului în această iniţiativă a bisericii de a-l imortaliza pe fostul primar. “Ar fi păcat să căutăm alte înţelesuri în problemele religioase. Dacă ne gândim că politicul interferează cu biserica, atunci ar trebui să nu mai facem nimic”, spune Mihuleţ.

Gest de mulţumire
Deputatul Laurenţiu Nistor a declarat pentru Adevărul de Seară că iniţiativa prin care el a fost pictat pe pereţii bisericii a aparţinut cetăţenilor din comuna Şoimuş şi a consiliului parohial al bisericii.

“Pictura care mă înfăţişează a fost un gest de mulţumire din partea localnicilor, pentru implicarea mea în renovarea bisericii, gest pe care eu nu li l-am cerut şi chiar nu am dorit ca imaginea mea să fie pictată în biserică. A fost decizia lor”, a declarat Nistor.  El a mai adăugat că, la sfinţirea bisericii ortodoxe din Bejan, în 2008, tot satul a fost invitat la o masă festivă, costurile acesteia fiind achitate de familia deputatului.  

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite