Hunedoara: Umilinţă pentru doctoria antidiabet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Umilinţă pentru doctoria antidiabet
Hunedoara: Umilinţă pentru doctoria antidiabet

Bolnavii din Hunedoara îşi găsesc greu insulină, iar medicii care ar trebui să-i ajute sunt mai mult plecaţi din cabinete. Pacienţii aşteaptă ore întregi pe holurile spitalelor pentru a primi o reţetă care să le amelioreze problemele de sănătate.

Mii de hunedoreni dependenţi de insulină întâmpină probleme pentru că nu mai găsesc medicamentul de care au nevoie zi de zi. La ora actuală, farmaciile nu eliberează două sortimente de insulină: Levemir şi Novomix. ,,Aceste două tipuri de insulină s-au scos de pe lista medicamentelor compensate. Avem substituenţi, însă nu ştim pentru ce perioadă, nu ştim ce se întâmplă de la o zi la alta”, a spus Irina V., farmacistă.
În astfel de condiţii, medicii sunt nevoiţi să schimbe tratamentul diabeticilor în funcţie de tipul de insulină pe care-l au farmaciile în stoc. Bolnavii ar mai avea o variantă, să cumpere pe cont propriu insulina de care au nevoie.

Tratament nou mai scump
Problema este că preţurile sunt foarte ridicate. Un flacon de Levemir, de 300 de unităţi, costă 30 de lei, în condiţiile în care unii bolnavi trebuie să-şi administreze, zilnic, 100 de unităţi. Pe lângă faptul că au probleme cu tratamentul, diabeticii hunedoreni sunt puşi şi pe drumuri de către medici. La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, doi din cei trei medici de la cabinetul de consultaţii pentru persoanele cu diabet sunt în concediu. Ieri, cel de-al treilea medic care era de serviciu nu s-a prezentat la cabinet conform programului.
,,Nu e prima dată când se întâmplă asta. Săptămâna trecută, tot marţi, am venit şi era uşa închisă. Femeia de serviciu mi-a zis că nu vine deloc doctoriţa. Acum iar nu e niciun medic aici”, a spus nemulţumit un hunedorean. Contactată telefonic, doctoriţa în cauză, Elena Aciu, şi-a explicat absenţa prin faptul că avut de rezolvat o urgenţă.

Diabetul, boală răspândită
Judeţul Hunedoara numără aproximativ 10.000 de persoane diagnosticate cu diabet. Potrivit doctorului Elena Aciu, până la ora actuală nu s-au înregistrat pacienţi cu hipo sau hiperglicemie, întrucât cei care obişnuiau să folosească cele două tipuri de insulină injectabilă care nu se găseşte în farmacii au folosit substituenţi. Bolnavii au nevoie de reţete pentru noul tratament.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite