Hunedoara: Săracii Petroşaniului scot la vânzare făina gratis de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Săracii Petroşaniului scot la vânzare făina gratis de la UE
Hunedoara: Săracii Petroşaniului scot la vânzare făina gratis de la UE

Tone de făină şi zahăr au început, de astăzi, să fie distribuite persoanelor cu venit lunar mai mic decât salariul minim.

Peste 3.000 de persoane cu venituri sub 400 de lei lunar din Petroşani, potrivit evidenţelor Serviciului de Asistenţă Socială, au primit câte 15 kilograme de făină albă de grâu şi urmează să primească şi zahăr din fondul de rezervă al Uniunii Europene. La sediul Apărării Civile, unde s-a făcut distribuţia încă de dimineaţă s-au adunat zeci de pensionari care aşteptau cu neîncredere să-şi primească raţia. Oamenii spun că ajutorul este binevenit, deoarece au pensii mici.
„Făina asta îmi ajunge până la anul. Am şi eu de sărbători pentru un cozonac. Să vedem dacă ne vor da şi zahărul, ei zic, dar eu nu ştiu. Am mai primit şi în anii trecuţi şi mi-a ajuns aproape un an. Eu am pensie de 384 de lei şi abia pot să-mi achit datoriile la întreţinere. De mâncare mai cumpăr câte o varză şi ceva legume”, a declarat Florica Bica, pensionară din Petroşani.

Vândută la subpreţ

Imediat după ce săracii şi-au primit cele 15 kilograme de făină, a început şi specula. Mulţi dintre disponibilizaţi au recunoscut deschis că vor vinde din făina primită pentru a-şi plăti din datorii sau pentru a-şi pregăti copiii de şcoală.
„Mai bine ne dădeau tichete sau bonuri valorice. Ce pot face eu cu 15 kile de făină. O să vând din ea. Dacă primesc 15 mii (n.r. lei vechi) pe kil este bine”, a spus Marcel Eremia, un disponibilizat aflat în asistenţă socială. Există şi situaţii în care făina şi zahărul sunt „transformate” în bani pentru băutură. „Sunt şi persoane care vând imediat făina şi zahărul, apoi se duc şi beau banii. Vreo două-trei zile nu-i mai scoţi din baruri. După aia fac foamea”, a declarat Irina, o femeie din Petroşani.

Creşte lista asistaţilor de stat


Distribuirea ajutoarelor către săracii Petroşaniului se va desfăşura pe parcursul a câteva zile. Aproximativ 40 de tone de făină au ajuns la Petroşani pentru familiile sărace aflate în şomaj sau asistenţă socială, iar distribuirea s-a făcut doar în baza actelor în original care atestă faptul că oamenii nu au venituri mai mari de 400 de lei. Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, lista beneficiarilor de ajutoare alimentare cuprinde şi persoanele încadrate cu handicap grav accentuat, pensionarii care au până în 400 de lei, şomerii şi persoanele asistate social.

Făină  gratis la Hunedoara

În municipiul Hunedoara există aproximativ 5.000 de persoane care vor primi aceste ajutoare. Distribuţia făinii şi a zahărului va începe la sfârşitul lunii septembrie, locul unde va avea loc această operaţiune urmând a fi stabilit în zilele următoare.

"Voi vinde făina şi zahărul pentru a-mi achita  datoriile şi pentru a pregăti copiii de şcoală".
Marcel Eremia, asistat social

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite