Hunedoara: Control la gropile de gunoi care sfidează UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Control la gropile de gunoi care sfidează UE
Hunedoara: Control la gropile de gunoi care sfidează UE

Peste 20 de gropi de gunoi din întreg judeţul trebuiau închise încă de săptămâna trecută.

Dintre cele 55 de gropi de gunoi din judeţul Hunedoara, doar 30 corespund normelor europene. Peste 20 trebuiau închise încă din 16 iulie. ,,Doar 30 de comune hunedorene s-au conformat, încă din luna aprilie, directivelor europene. Alte trei au fost declarate izolate, adică în gropile respective se mai poate depozita gunoi. Restul de 22 de deponeuri nu sunt ecologice. Noi  am trimis o serie de notificări în acest sens, iar astăzi vom trece la acţiuni concrete. Cei care nu au luat măsuri pentru închiderea lor vor fi sancţionaţi cu sume cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei”, a declarat, în această dimineaţă, comisarul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Cristian Moldovan.

Un nou protest la Uroi

În cursul zilei de astăzi, inspectorii de mediu au luat la puricat deponeurile de la Teliuc şi Sarmisegetuza, iar mâine le vine rândul celor de la Baru, Băiţa şi Certej.  Cele trei localităţi izolate unde este permisă, în continuare, depozitarea deşeurilor menajere sunt Buzeşti de Sus, Bunila şi Bătrâna.

În acest weekend, aproximativ 50 de localnici de la Uroi au protestat din nou, nemulţumiţi de gunoiul depozitat la Măgura Uroiului, adus din Banat, conform unei înţelegeri ale consiliilor judeţene din Hunedoara şi Timiş.

O revoltă pe săptămână


Oamenii spun că nu mai pot suporta mirosul care a împânzit tot satul. Pe de altă parte, autorităţile susţin că nu pot închide rampa de gunoi, atât timp cât mai are capacitate de stocare.

,,Ştim de acţiunea celor de la Uroi. În acest sens, am dat dispoziţii firmei timişorene Retim să acopere groapa respectivă cu un strat de 40-50 centimetri de pământ şi să efectueze o dezinsecţie pentru înlăturarea mirosului. În deponeul de la Uroi pot fi depozitaţi maximum 40.000 de metri cubi de deşeuri. Vom urmări permanent transporturile de gunoi care vin de la Timişoara, pentru ca în momentul în care această capacitatea este atinsă, groapa să fie imediat închisă”, a adăugat Cristian Moldovan.
Sătenii din Uroi s-au aflat la cea de-a treia acţiune de protest împotriva transporturilor de gunoi venit de la Timişoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite