Turiştii din diverse colţuri ale ţării vor lua cu asalt staţiunile montane Straja şi Parâng

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiunile montane din Valea Jiului sunt pregătite pentru turiştii aşteptaţi de sărbători. Mii de turişti sunt aşteptaţi, de astăzi, să-şi petreacă sărbătorile de iarnă în cele două staţiuni de schi din Valea Jiului.

Salvamontiştii, cabanierii, operatorii instalaţiilor de transport pe cablu, dar şi cei care întreţin pârtiile de schi din Straja şi Parâng au făcut ultimele pregătiri pentru puhoiul de turişti care a ajuns, începând de azi-dimineaţă, în staţiunile montane din Valea Jiului. Sute de turişti au urcat în staţiuni încă de ieri, iar în aceste zile se preconizează că instalaţiile de transport pe cablu vor funcţiona la capacitate maximă.

Preţuri mai mici
Majoritatea cabanierilor din cele două staţiuni montane au vândut pachetele turistice pentru Crăciun şi au aproape toate locurile ocupate până la sfârşitul anului. Pachetele s-au vândut foarte bine pentru că preţurile sunt mai mici faţă de alte staţiuni româneşti, iar turiştii, în special cei din Vestul ţării, s-au orientat spre zone mai apropiate de casă.
Într-o cabană acreditată, un sejur de trei zile care include şi masa festivă de Revelion costă la fel de mult ca în 2008, adică între 800 şi 1.400 de lei, iar unii cabanieri chiar au mai scăzut la preţ, ca nu cumva să rămână fără turişti. De Crăciun, preţurile sunt chiar mai mici. Dacă aleg să-şi petreacă întregul concediu pe Valea Jiului, adică până după Anul Nou, turiştii îşi pot negocia reducerea pentru pachetul turistic, care ajunge şi la 15 procente din preţul total. „Acum încep să urce pentru Crăciun şi va fi foarte mare înghesuială. Probabil cozile la telescaun se vor întinde bine de tot pentru că sunt aşteptaţi mii de turişti”, a spus un salvamontist din Parâng.

Telescaunul merge doar pe timp de zi
Gigi Pogan, şeful Telescaunului, spune că la un transport pot fi duse cel puţin o sută de persoane. Instalaţia va funcţiona până la căderea întunericului, pentru ca oamenii să nu rămână în drum de sărbători. „Nu vor fi probleme, toată lumea va fi transportată până în staţiune. Telescaunul este verificat tehnic şi poate opera fără probleme de dimineaţa şi până seara. Pe timp de noapte nu avem voie de la ISCIR să funcţionăm pentru că este pericol pentru turişti”, precizează Pogan.
Atât în Straja, cât şi în Parâng zăpada este consistentă şi se poate schia în condiţii bune. Preţurile bune atrag turişti şi din staţiunile tradiţionale de schi din ţară. În Parâng au urcat mulţi schiori din zona Braşov sau Prahova pentru că, spun aceştia, este mai puţină lume, iar preţurile sunt considerabil mai mici.
„Noi suntem din Braşov şi am venit şi anul trecut în Parâng. Cu tot cu drum, cred că ieşim mai ieftin decât dacă am fi urcat în Poiană. Îmi place, iar preţurile sunt foarte bune. Mai au de lucru la amenajarea pârtiilor. În Straja este mai multă ordine, dar e bine”, a spus Răzvan Olaru, unul dintre turiştii braşoveni care au ales staţiunile din Munţii Parâng sau Vâlcan.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite