Trezirea din beţie a unui alcoolic slăbeşte bugetul spitalului din Deva cu 200 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul ajutor acordat alcoolicilor căzuţi pe drum costă bugetul Spitalului judeţean din Deva aproximativ 18.000 de lei pe lună. Costul tratamentului alcoolicilor pe timp de o lună este echivalent cu medicaţia unui diabetic pe timp de un an de zile

În medie, trei deveni cu etilism acut sunt internaţi zilnic la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de pe lângă Spitalul Judeţean din Deva. Potrivit medicului Tănase Popa, şeful UPU, asistenţa medicală necesară aducerii alcoolicilor pentru a-i aduce la linia de plutire costă aproximativ 200 de lei per pacient, plus costurile transportului efectuat de salvare.

Repunerea pe picioare a alcoolicilor costă într-o lună cât tratamentul unui diabetic pe un an

„Sunt pacienţi căzuţi. Fiecare consumă fonduri necesare investigaţiilor de laborator, analize de sânge şi radiografii, la care se adaugă costul tratamentului cu glucoză şi vitamine”, spune sursa citată.  Un calcul arată că excesul de alcool grevează lunar bugetul de criză al spitalului din Deva cu suma de 18.000 de lei. Aceast buget poate atinge uşor o valoare dublă în cazul unor traumatisme craniene, frecvente în cazul alcoolicilor, care necesită intervenţii medicale extrem de costisitoare din gama neurochirurgiei. Pe perioada sărbătorilor de iarnă, statistica ultimilor ani consemnează o dublare a numărului de pacienţi internaţi din cauza alcoolului.

„Aproape jumătate din etilicii ridicaţi de pe străzi sunt femei. În ultimii ani, am înregistrat o creştere considerabilă a persoanelor de sex feminin care au probleme cu alcoolul”, a declarat medicul Tănase Popa.

Potrivit lui Vetuţa Stănescu, şef serviciu Contractare statistică şi asistenţă spitalicească din cadrul Casei judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara, costurile decontate către Spitalul Judeţean din Deva pentru tratamentul unui  bolnav internat care suferă de diabet,  cancer sau afecţiuni cardio-vasculare se ridică la 1.500 de lei pe lună. Prin comparaţie, costul mediu al repunerii pe picioare al etilicilor deveni pe timp de o lună este egal cu tratamentul unor  bolnavi  grav timp de un an de zile.

Ce tratamente se pot face cu banii cheltuiţi pe alcoolici?


Potrivit datelor existente la Casa Naţională de Sănătate, cu 18.000 de lei se poate trata un bolnav cu insuficienţă renală cronică timp de cinci luni de zile. În cazul medicaţiei pentru hepatita cronică de tip C statul decontează o sumă de 4.800 de lei lunar. Cu aceeaşi bani, un bolnav cu HIV-SIDA ar putea avea asigurat tratamentul timp de un an de zile. Suma luată ca reper ar ajunge pentru medicaţia compensată a 14 operaţii de cataractă sau a unui număr de 180 de cazuri de răceală sau bronşită, tratament evaluat la circa 100 de lei de persoană.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite