Crăciun la hunedoreni: tradiţia tăiatului porcului prin înjunghiere bate asomarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi anul acesta, porcii vor fi sacrificaţi prin înjunghiere
Şi anul acesta, porcii vor fi sacrificaţi prin înjunghiere

Peste 30.000 de porci vor fi sacrificaţi în gospodăriile hunedorene în aceste zile. Ca şi anul trecut, asomarea reprezintă, în continuare, o practică străină pentru cei care de sărbatori vor pune pe masa carne de porc.


În momentul de faţă, judeţul nostru dispune de două abatoare autorizate sanitar-veterinar, în care animalele pot fi sacrificate în condiţii europene. Cele două abatoare se află la Nojac, respectiv în zona Haţegului, şi sunt dotate atât cu asomator electric, cât şi cu pistol cu glonţ captiv, prin intermediul cărora animalul îşi pierde cunoştiinţa înainte de a fi sacrificat propriu-zis. Totodată, hunedorenii pot apela la centrele în care sacrificarea se face tot prin asomare, puncte fixe din Petroşani, Deva, Vulcan, Orăştie, Hunedoara, Simeria, Călan şi Brad. “Nu mă intereseazp să-l împuşc. Eu intru după el în coteţ nu mă duc la vânătoare. În plus, dacă nu-i tai jugulara rămâne sângele în el. Ceea ce nu e bine”, crede Ioan Bircea, sătean din comuna Ilia.
Pe principiul, “eu l-am crescut, înseamnă că e sănătos”, hunedorenii stau prost şi la capitolul trichină. Potrivit datelor DSV Hunedoara, din cei 30.000 de porci aflaţi în curs de tăiere, examenul trichineloscopic a fost efectuat doar pentru 8.000 de capete. Din fericire, până în prezent niciun caz nu a fost declarat pozitiv. Anul trecut, un singur animal a fost diagnosticat cu trichineloză, însă acesta nu făcea parte din categoria porcinelor, ci din cea a vânatului comestibil (urs, mistreţ etc). “L/am crescut cu porumb şi tărâţe. Nu cu resturi din gunoaie cum fac alţii. Prin urmare nu are cum să fie bolnav”, spune Bircea.
În concluzie, locuitorii judeţului Hunedoara folosesc în continuare metoda tradiţională de sacrificare. Trebuie însă ştiut că porcii care nu sunt supuşi procedeului de asomare pot fi consumaţi doar în gospodăria proprie, nu por fi comercializaţi, caz în care amenzile sunt usturătoare.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite