Ţepe de 4,6 milioane de lei date Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţelor de Muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instituţia hunedoreană are 76 de procese pentru recuperarea creditelor neperformante date în ultimul deceniu. O treime din firmele hunedorene care au cerut credit de la stat pentru crearea de locuri de muncă nu şi-au respectat angajamentele..

Creditele acordate de stat cu dobândă subvenţionată pentru stimularea creării de locuri de muncă şi-au ratat targetul într-o măsură semnificativă în judeţul Hunedoara.

76 de companii care au apelat la această formă de finanţare nu au respectat condiţiile de acordare a creditului, fiind obligate acum returneze banii. Este vorba de aproximativ 4,6 milioane de lei. Potrivit lui Vasile Constantin Iorgovan Velichi, directorul Agenţiei judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara, instituţia a început o campanie de recuperare a stimulentelor băneşti acordate din bani publici firmelor care nu şi-au respectat obligaţiile contractuale.

„Aceste IMM-uri fie nu au creat şi păstrat numărul de locuri de muncă la care s-au angajat, fie au concediat înainte de termenul stabilit în contract şomerii pentru a căror angajare au primit subvenţie de la stat. În acest caz intră, de exemplu, persoanele fără slujbă trecute de 45 de ani, care au beneficiat de un program de susţinere a reintegrării lor profesionale”, spune sursa citată. În judeţul Hunedoara, aproximativ 30 la sută din firmele care au apelat la credite cu dobândă subvenţionată au încălcat prevederile contractului de creditare.

Procese cu firme falimentare

Şansele de recuperare a acestor bani sunt, potrivit directorului AJOFM Hunedoara, extrem de reduse. Circa 80 la sută din cele 76 de firme cu probleme sunt în procedura de faliment sau nu mai există.

„Din această cauză, am reuşit până acum recuperarea a doar 10 la sută din sumă, cu perspective sumbre privitor la recuperarea diferenţei”, spune executivul. Prin programul de stimulare a creării de locuri de muncă, firmele hunedorene au primit o finanţare de 20.000 de lei de job nou creat, cu condiţia păstrării acestuia timp de cinci ani.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite