Portret: Tania Crişan aduce simbolul Crăciunului în centrul municipiilor hunedorene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tania Crişan
Tania Crişan

În urmă cu şase ani, Tania Crişan a renunţat la un loc de muncă bine plătit şi la o poziţie importantă în cadrul unei companii bancare, pentru a-şi deschide propria afacere într-un domeniu în care pasiunea pentru frumos şi creativitatea sunt obligatorii. Decoratoarea Tania Crişan a proiectat primele scene ale Naşterii Domnului în mai multe oraşe din ţară.

Profil

Nascută. 23 mai 1963, Huedin
Studii. Facultatea de Ştiinţe Economice şi Finanţe - Bănci
Experienţă. Lucrează de şase ani în domeniul decoraţiunilor
Familie. Căsătorită, are două fiice

 Deveanca spune că a fost atrasă de decoraţiuni din dorinţa de a face lucruri frumoase. „Nu mi-a fost greu să mă îndrept către acest domeniu, pentru că mi-am dorit mult să fac ceva ce pleca din suflet. Nu a fost dificil, de asemenea, să găsesc oameni pentru care să lucrez, deoarece până la a-mi deschide propria firmă de decoraţiuni, am acumulat suficientă experienţă în această activitate”, a povestit Tania Crişan.

Organizează nunţi perfecte

Firma pe care a înfiinţat-o funcţionează în judeţ din anul 2004. În acest timp, deveanca s-a implicat în organizarea câtorva sute de evenimente. De la primii paşi ai mirilor către biserica unde urma să aibă loc cununia religioasă şi până la încheierea petrecerii, niciun amănunt al decorurilor de vis „regizate” de Tania Crişan nu a fost lăsat la voia întâmplării. Şi-a folosit imaginaţia şi a muncit din greu, pentru ca ziua nunţii tinerilor care au apelat la ea să fie perfectă. De multe ori, locurile alese pentru organizarea nunţilor au ajutat-o foarte mult. Sala festivă a Castelului Corvinilor, unde în urmă cu sute de ani petreceau nobilii lui Iancu de Hunedoara, şi motelurile aflate pe malul lacului Cinciş au strălucit încărcate de podoabele croite de către deveancă, pentru ziua cea mare.


Cadoul Crăciunului din centrul oraşelor

În anul 2005, Tania Crişan a fost cea care a adus şi a montat, pentru prima dată, scena Naşterii Domnului, mai întâi la Hunedoara şi apoi în centrul mai multor oraşe din ţară. Decoratoarea povesteşte că în demersul ei inedit a fost inspirată dorinţa de a împărtăşi bucuria Crăciunului. „În copilăria mea, mama avea grijă să ne transmită adevăratul mesaj al Crăciunului – bucuria Naşterii Domnului şi nu simpla venire a lui Moş Crăciun, iar această dioramă, dar la o scară mult mai mică, am păstrat-o din copilărie şi o avem şi azi în casa mamei”, a spus Tania Crişan.
În prezent, în 19 oraşe din ţară, în această perioadă mii de copii vin să admire scenele proiectate de hunedoreancă şi amplasate cu ocazia sărbătorilor în zonele centrale. Ieslea în care alături de câte o oaie şi un miel se adăpostesc întruchipările în ipsos ale personajelor biblice, realizate de artiştii plastici cu care decoratoarea colaborează, face deliciul privitorilor.

Întrebări şi răspunsuri

Cât din timp alocaţi decoraţiunilor?
Fiind o activitate complexă, pot spune că de cele mai multe ori nu-mi ajunge timpul.

Care sunt lucrurile inedite pe care le-aţi făcut?
În decoraţiuni, tot ce faci înseamnă inedit. Eu o văd ca pe o regulă de bază. În primul rând, pun accent pe calitatea serviciilor, unde nu obişnuiesc să fac rabat.

V-a fost greu să renunţaţi la un loc de muncă sigur şi bine plătit pentru propria afacere?
Nu, şi mă bucur că am luat această decizie atunci, iar dacă aş fi pusă în faţa unui nou început aş alege să fac acelaşi lucru. Aceasta pentru că am simţit nevoia dintotdeauna să îmi pun în valoare creativitatea.

Ce-i place

Tania Crişan îşi dedică aproape întreg timpul decoraţiunilor. În afara muncii pe care o face cu plăcere, coregrafia şi teatrul sunt două dintre hobby-urile ei. „Sunt prietenele mele cele mai de suflet, pentru care-mi fac timp oricând. Îmi place să văd o coregrafie sau o scenografie adevarată, fie ea chiar în faţa televizorului”, a spus Tania Crişan.

Ce nu-i place

Despre lucrurile care nu îi plac, hunedoreanca vorbeşte cu diplomaţie. Unele dintre ele sunt, spune ea, „lipsa de respect pentru cel de lângă noi şi lipsa de educaţie”. Aceste defecte ne trag în jos, ca naţiune, consideră decoratoarea Tania Crişan.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite