Tablourile de Grigorescu şi Dărăscu, furate din casa Dr. Petru Groza şi înlocuite cu falsuri, au fost recuperate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hoţii au reuşit să fure din casa memorială Dr. Petru Groza din deva trei tablouri evaluate la 400.000 de euro. Două dintre ele, „Peisaj”, semnat Nicolae Grigorescu, şi „Peisaj din Deltă”, semnat Nicolae Dărăscu, au fost recuparate, iar cel de-al treilea, semnat de Nicolae Grigorescu şi estimat la 175.000 de euro, este dat în urmărire naţională.

Două dintre cele trei tablouri evaluate de casele de licitaţii la peste 400.000 de euro, care au fost furate din casa din Deva a fostului prim-ministru comunist Dr. Petru Groza, au fost recuperate de poliţişti.

„Este vorba de operele semnate de Nicolae Grigorescu şi de Nicolae Dărăscu, care aparţin colecţiei din casa memorială. Ele au fost sustrase de un îngrijitor al stabilimentului, în perioada 2004 – 2005, şi vândute unui intermediar din Timişoara, la preţuri de 700 – 800 de lei, pentru ca în final să fie achiziţionate de proprietarii unor colecţii particulare din Bucureşti cu sume de 3.000 - 4.000 de euro fiecare. Valoarea lor reală, potrivit experţilor în artă de la casele de licitaţii, este estimată la suma totală de 400.000 de euro", a precizat inspectorul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Cele trei tablouri furate au fost înlocuite cu falsuri de acelaşi îngrijitor. În urmă cu câteva zile, la şase ani de la dispariţia lor, un descendent al lui Petru Groza a reclamat furtul, după ce a observat întâmplător falsurile.

Vândute unor colecţionari

Tablourile au fost valorificate pe piaţa neagră de antichităţi de timişoreanul care a primit tablourile de la îngrijitorul casei memoriale. Operele de artă au fost achiziţionate de doi colecţionari din Bucureşti.


Tabloul de Nicolae Grigorescu, dat în urmărire naţională.

image

„Activităţile poliţiştilor şi Parchetului Hunedoara au dus la identificarea şi recuperarea a două din cele trei tablouri sustrase, care se aflau în posesia unor colecţionari de bună-credinţă, respectiv tabloul intitulat Peisaj, autor Nicolae Grigorescu şi cel intitulat Peisaj din Deltă, autor Nicolae Dărăscu, valoarea acestora fiind estimată de către experţi în domeniu la suma de 220.000 euro”, a adăugat Niţu.

Reţea de hoţi de opere de artă

În urma percheziţiilor la membrii reţelei implicate în furtul tablourilor, în Timişoara şi Bucureşti, au mai fost descoperite alte cinci tablouri semnate de pictori români şi patru icoane, toate fără documente de provenienţă, despre care există suspiciuni că au fost sustrase.

Cei doi suspecţi sunt cercetaţi în libertate pentru furt calificat şi complicitate la furt calificat.

Vom reveni în scurt timp cu imagini de la descinderile poliţiştilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite