TIME-OUT Expediţie în Peştera Bolii de la Petroşani, cea mai mare peşteră din Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lunile de vară sunt cele mai recomandate de speologi pentru vizitarea Peşterii Bolii. Hunedorenii care vor să admire stalactite şi stalacmite pot vizita Peştera Bolii aflată la intrarea în municipiul Petroşani.

Situată în  partea de nord a oraşului Petroşani , pe drumul ce leagă Valea Jiului de Ţara Haţegului, Peştera Bolii este un obiectiv turistic care nu trebuie ratat. Aici, perseverenţa apei a dus la săparea în stâncă a uneia dintre cele mai mari peşteri din Ardeal.

Golul din masiv are o lungime de 455m iar înălţimea acesteia se menţine între 10 şi 12 metri. Prin anii ´60 peştera a fost reamenajată cu poduri de trecere peste pârâu . Din păcate la ora actuală acest punct de atracţie turistică este colmatat în partea dinspre calea ferată, iar podurile au fost distruse în totalitate. Se recomandă vizitarea vara şi toamna când apa este scăzută .

S-a filmat “Legenda Nibelungilor”
Producătorii documentarului artistic „Legenda Nibelungilor” au ales Peştera Bolii pentru a filma secvenţele în care personajul principal se luptă cu un dragon imaginar într-un cadru de basm. Nemţii au fost impresionaţi de măreţia Peşterii Bolii şi de posibilităţile pe care aceasta le oferă. La ora actuală custodia Peşterii este asigurată de Asociaţia Petro-Aqua, care a început reamenajarea acesteia. Ca urmare a acţiunilor desfăşurate de această asociaţie, aici au loc periodic concerte corale în interiorul peşterii. Trebuie menţionat că această acţiune este o continuare a unei tradiţii mai vechi ce datează din perioada interbelică. Astfel sala mare a fost denumită

„ Sala de concert şi dans” ca urmare a acusticii deosebite de care a dat dovadă. “Este o peşteră enigmatică în care am ascultat un concert deosebit. Merită efortul de a urca până acolo”, spune Mirela Galea, din Deva. Un alt amănunt inedit legat de această peşteră este acela că, este singura peşteră din ţară unde se poate observa străpungerea în totalitate de către o apă curgătoare a obstacolului din roca calcaroasă.

ŞTIRI ŞI RECOMANDĂRI

Ultimele tendinţe în modă
Hunedorencele care vor să fie în pas cu moda trebuie să fie prezente, în această seară, la Fashion Night. Ultimele tendinţe ale verii 2010 vor fi aduse la cunoştinţa publicului sub forma unei prezentări de modă. Totul se întâmplă în Bobos Club, Deva. 

Invitaţie la ştrand
Angajaţii ştrandului din Deva îi aşteaptă pe hunedoreni cu oferte speciale la consumaţie. Ştrandul va fi deschis pe parcursul întregii zile, indiferent de vreme, iar preţul unui bilet de intrare este de 10 lei pentru adulţi şi la jumătate pentru elevi şi studenţi.

Tarife pentru Parcul Retezat
Vizitarea Parcului Naţional Retezat (PNR) se va face după plata unui tarif de vizitare de 5 lei, valabil pentru 7 zile, indiferent de numărul de intrări în parc. Biletele pot fi obţinute la Centrul de vizitare Nucşoara, Gura Apei, dar şi la celelalte intrări în parc, de la personalul administrativ.

Expoziţie inedită
Hunedorenii sunt invitaţi sâmbătă la expoziţia de artă digitală organizată de regizorul şi artistul devean Mihai Panaitescu sub titlul “Underworld”. Evenimentul are loc la Galeriile de artă forma din municipiul Deva, iar intrarea este liberă.

Invitaţie la castel
Castelul Corvinilor din municipiul Hunedoara este unul dintre cele mai vizitate obiective ale judeţului. În cele câteva zeci de minute cât durează turul fortăreţei medievale,  turiştii pot afla de la ghidul castelului lucruri inedite despre monumentul istoric. Cea mai impresionantă relatare este legenda fântânii din curtea interioară a Castelului Corvinilor, care ar fi fost săpată de doi prizonieri turci, vreme de 15 ani. Aceştia ua sperat că o dată ce vor găsi apă în stânca dealului Sânpetru, vor fi eliberaţi. Se spune că dorinele celor care aruncă monezi în fântâna castelului se împlinesc.

Excursie pe Valea Nandrului
Valea Nandrului este una dintre cele mai liniştitite zone de agrement din apropierea municipiului Hunedoara. La locurile de popas de lângă pârâul Nandru, hunedorenii pot ajunge foarte uşor, cu orice mijloc de transport. Excursiile cu bicicletele sau motocicletele sunt ideale pentru turiştii care vor să se bucure la maxim de peisaj. Amatorii de drumeţii găsesc pe Valea Nandrului un traseu ideal pentru a-şi testa calităţile fizice pe un teritoriu prea puţin invadat de civilizaţie. Valea Nandrului este, de asemenea, un loc al vestigiilor.  

Demonstraţie aviatică
Duminică după-amiază, în zona localităţii Aurel Vlaicu, hunedorenii sunt invitaţi să asiste la o demonstraţie aviatică, organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la primul zbor al inginerului Aurel Vlaicu, la bordul aparatului Vlaicu I. Evenimentele vor avea loc  cu începere de la ora 9.00, atunci când la biserica din localitate va fi oficiată liturghia şi o slujbă în memoria lui Aurel Vlaicu, unde a fost invitat să participe Preasfinţitul Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei. Nu este singurul evenimement programat duminică la Aurel Vlaicu. Aici va avea loc şi o întâlnire a piloţilor veterani şi a absolvenţilor de liceelor din Orăştie, Deva şi Aurel Vlaicu.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite