Subvenția pentru mineritul Văii Jiului, pe masa Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Subvenția pentru minerit vine abia anul viitor
Subvenția pentru minerit vine abia anul viitor

Europenii cer statului român să garanteze că fondurile alocate pentru închiderea minelor de la Petrila, Paroșeni și Uricani vor fi utilizate exclusiv cu această destinație. În plus, se are în vedere faptul ca subvenția acordată să nu destabilizeze indicatorii macroeconomici ai României

Comisia Europeană va definitiva în ianuarie 2012 demersurile pentru acordarea subvențiilor în minerit. Alături de România, pe masa oficialilor Comisiei Europene se află și subvenționarea mineritului din Germania. Statul român trebuie să ofere garanţii că suportarea subvenţiei nu va produce destabilizarea indicatorilor macroeconomici şi cu privire la faptul că fondurile ce vor fi alocate pentru închiderea unităţilor miniere de la Petrila, Paroşeni şi Uricani vor fi utilizate exclusiv cu această destinaţie . Subvenţia se referă la diferenţa între preţul producţiei  -377 lei/Gcal şi cel de vânzare -280 lei/Gcal.
În tot acest timp, Complexul Energetic Hunedoara începe să se contureze, fiind format în urma fuziunii dintre Termocentrala Paroşeni, Mintia şi minele de huilă viabile din Valea Jiului. Acţionariatul noii entităţi va fi format din vechea structură, iar managementul va fi stabilit după formarea complexului. Înfiinţarea noii societăţi energetice este un punct benefic pentru judeţul Hunedoara, dat fiind faptul că această formulă organizatorică va avea o putere investiţională sporită, atât prin surse proprii, dar mai ales prin capacitatea sporită de împrumut sau de atragere şi infuzii directe de capital.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite