Noi sentințe în dosarul “Spumă și Bibanu”. Judecătorii au menținut condamnările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Sârbu zis "Spumă" a fost arestat din incinta clubului pe care îl deținea
Lucian Sârbu zis "Spumă" a fost arestat din incinta clubului pe care îl deținea

După mai bine de șapte ani de la arestările care au zdruncinat din temelii lumea interlopă din Deva, judecătorii de la Pitești au formulat noi condamnări pentru o parte dintre inculpații în celebrul dosar “Spumă și Bibanu”. Sentințele nu sunt definitive.

Un proces care pare să nu se mai termine și a cărei cauză a ajuns și pe masa instanțelor de la CEDO.  Asta a devenit celebrul dosar “Spumă și Bibanu”, denumit astfel după poreclele celor considerați ca fiind capii rețelei: Lucian Sârbu respectiv Constantin Bumbaru. Aceştia, alături de alte 20 de persoane au fost învinuiţi că au constituit o grupare mafiotă care a instaurat teroarea în Deva. Procurorii au instrumentat mai multe infracţiuni de crimă organizată şi şantaj, impunerea unor taxe de protecţie, incendieri de autoturisme, proxenetism şi alte fapte grave comise între anii 2001 – 2004.  Arestările în dosarul „Spumă şi Bibanu” au început în iulie 2004 şi au produs un adevărat cutremur în lumea interlopă hunedoreană. Ele au culminat cu arestarea fostului şef al Poliţiei municipiului Deva, Ioan David, şi a patru dintre subordonaţii săi. Acuzaţiile aduse grupului, care ulterior a ajuns la 22 de persoane, erau foarte grave. Anchetatorii au stabilit că membrii acestei grupări au săvârşit mai multe fapte specifice crimei organizate – reglări de conturi, taxe de protecţie, incendieri de autoturisme şi de bunuri, şantaj, proxenetism. De asemenea, în acelaşi dosar au mai fost cercetate alte 28 de persoane, pentru diverse infracţiuni (constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, şantaj, proxenetism, prostituţie, ultraj contra bunelor moravuri, violare de domiciliu, distrugere şi vătămare corporală, sustragere de înscrisuri, înşelăciune, jocuri de noroc). După aproape doi ani petrecuți după gratii, toți membri rețelei au fost eliberați iar procesul s-a mutat la Pitești, avocații apărării invocând mediatizarea excesivă a cazului care ar influența instanțele de judecată din Alba Iulia.
În 2007, interlopii şi cei patru poliţişti au fost condamnaţi de Curtea de Apel Piteşti, dar ulterior sentinţa a fost casată, iar dosarul a fost retrimis spre judecare la Tribunalul Argeş. Ioan David cel care, sprijinit de „mafie”, şi-ar fi dorit să ajungă şeful IPJ Hunedoara, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru aderarea la grupul de crimă organizată. Din pedeapsă i se vor deduce doi ani şi jumătate, pe care i-a petrecut deja după gratii.
Ovidiu Ioiescu, zis „Pera”, Lucian Sârbu, zis „Spumă”, Constantin Bumbaru, zis „Bibanu”, şi Cristian Niţu, interlopii care coordonau activităţile ilegale de crimă organizată, au primit şi ei pedepse similare, câte cinci ani de închisoare fiecare. „Sentinţa magistraţilor nu este definitivă. Ea poate fi atacată cu apel, în termen de zece zile de la comunicare”, preciza, în 2007, judecătorul Magda Papaianopol, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Argeş. ;
Ieri,  magistarații Curții de Apel Pitești au dat o nouă sentință care menține pedepsele cu închisoarea. Astfel, instanţa a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş şi de Ovidiu Petru Ioiescu, Marius Constantin Brelian, Cosmin Nicolae Muntean, Florin Podea, Adrian Ionuţ Dubar, împotriva sentinţei penale nr. 137, din 27 aprilie 2010, pronunţată de Tribunalul Argeş şi a desfiinţat, în parte, sentinţa în cauză. După judecarea apelului, Victor Surlaşiu s-a ales cu cinci ani de închisoare, faţă de patru cât a primit anterior. Instanţa piteşteană a menţinut restul dispoziţiilor sentinţei penale emise de Tribunalul Argeş, a respins cererea de schimbare a încadrării juridice, formulată de procuror, respingând, totodată, ca nefondate, apelurile declarate de Ionel Borza, Constantin Nicolae Bumbaru, Ioan David, Marian Diaconu, Cătălin Vasile Hăncilă, Adrian Hărăstăşan, Emilian George Igna, Cristian Marian Lechinţan, Marius Marcel Mihalcea, Florin Claudiu Moraru, Cristian Bogdănel Niţu, Ioan Florin Pasc, Vasile Sorin Precup, Paulina Leontina Raţ, Lucian Gheorghe Sârbu, Germain Schram şi Victor Surlaşiu împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Asta înseamnă că se păstrează pedepsele pronunţate iniţial pentru aceste persoane, cuprinse între un an cu suspendare, în cazul lui Florin Claudiu Moraru şi 7 ani şi două luni pentru Cristian Bogdănel Niţu. Restul inculpaţilor din acest dosar au primit pedepse de 5 ani, 5 ani şi şase luni şi 6 ani de închisoare. Sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Piteşti poate fi atacată cu recurs.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite