Hunedoara: Şomerii cu maşini se fac „piraţi” de ocazie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disponibilizaţii încearcă să-şi asigure veniturile şi din activităţi mai puţin legale care le pot aduce dosare penale şi amenzi.

Sancţiunile record, de 25.000 de lei, petru transport ilegal de călători, nu i-au speriat până în prezent pe „piraţii şoselelor”.

De la primele ore ale dimineţii, pe cele câteva locuri de parcare din faţa supermarketului aflat în zona autogării de la Hunedoara, se înghesuie şapte – opt autoturisme, păzite de nişte şoferi gălăgioşi şi insistenţi, aşa numiţii „piraţi ai şoselelor”. Priviţi cu ochi răi de şoferii mijloacelor de transport în comun de pe traseul Hunedoara – Deva, hunedoreni care îşi câştigă existenţa din transportul fără autorizaţie al călătorilor îşi agaţă clienţii chiar din autogară. „În ultimele luni, ne-am înmulţit ca ciupercile”, recunoaşte, nemulţumit, unul dintre piraţi.

Amenzi inutile

Bărbatul mai spune că pentru cei mai mulţi dintre şoferii care fac transport de persoane pe ruta Hunedoara – Deva, „pirateria” este singura alternativă de supravieţuire în vremuri de criză. Aceasta mai ales că marea parte a transportatorilor în ilegalitate nu au locuri de muncă. Altui „pirat”, ultimele luni i-au adus amezi usturătoare. „Am fot prins în trafic şi amendat de patru ori de la începutul anului. Un miliard de lei vechi – atât aş fi avut de plătit, dacă nu aş fi contestat amenzile în instanţă. De una, în valoare de 25.000 de lei, am scăpat la judecătorie, dar am tras mult cu ea, pentru că a trebuit să le bat la uşi celor pe care i-am dus cu maşina la Deva şi să îi chem ca martori la proces. Să îi pun să spună că nu le-am cerut bani pentru a-i duce la Deva”, spune şoferul.

Vânaţi de poliţişti

De la începutul anului, a intrat în vigoare o hotărîre a Consiliului Judeţean, prin care persoanele care sunt prinse că transportă ilegal pasageri, cu maşinile proprii, pot fi amendate cu câte 25.000 de lei. „Zeci de hunedoreni au fost sancţionaţi, până în prezent, pentru piraterie, iar raziile vor continua şi în perioada următoare”, a precizat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

Pirateria aduce profituri

Pentru o singură cursă pe direcţia Hunedoara – Deva şi retur, un „pirat al şoselelor” care transportă cu autoturismul câte patru pasageri obţine un venit de aproximativ 40 de lei, din care, dacă scade costul combustibilului rămâne cu un profit de 25 de lei.

Zeci de hunedoreni au fost sancţionaţi, până în prezent, pentru piraterie.
Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al Poliţiei Hunedoara

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite