Sindicatele miniere sunt pe cale să-şi piardă dreptul de negociere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minerii din Valea Jiului ar putea rămâne fără un contract colectiv de muncă negociat,  după ce sindicatele lor sunt pe cale să-şi piardă dreptul de a-i reprezenta la negocierile cu administraţia din minerit.

Patru sindicate de la tot atâtea subunităţi miniere din Valea Jiului sunt la un pas de a-şi pierde dreptul de negociere cu administraţia minieră, în speţă Compania Naţională a Huilei Petroşani, după ce Federaţia Naţională a Muncii (FNM) a cerut Direcţiei de Muncă şi Solidaritate Socială Hunedoara, să pună în aplicare o reglementare legală. Mai exact, FMN a trimis către Direcţia de Muncă Hunedoara patru adrese prin care solicită retragerea dreptului de negociere pentru cele patru sindicate de la cele mai mari subunităţi miniere, deoarece aceste structuri au fost excluse din organizaţia sindicală în baza căreia îşi obţinuseră dreptul de reprezentativitate.

„Sindicatul Liber şi Independent EM Petrila, Sindicatul Liber EM Livezeni, Sindicatul EM Uricani 2006 şi Sindicatul EM Lonea 2004 şi-au pierdut dreptul de a negocia, semna şi prelungi contractul colectiv de muncă la nivel de CNH Petroşani, deoarece deciziile judecătoreşti de reprezentativitate au fost emise în baza legii 130 din 1996, prin afiliere la o organizaţie sindicală reprezentativă iar prin excluderea din Federaţia Naţională Mine şi Energie a încetat efectul hotărârii judecătoreşti”, arată Radu Voina, preşedintele executiv al FNM. Ortacii de la aceste exploatări miniere ar urma să fie reprezentaţi la negocierea contractului colectiv de muncă pe anul 2009/2010 de către Sindicatul Minier Libertatea Valea Jiului 2008 împuternicit de Federaţia Naţională a Muncii. Totodată, sindicatele pentru care Direcţia de Muncă şi Solidaritate Socială Hunedoara trebuie să decidă dacă le retrage dreptul de reprezentativitate punând în aplicare legea, şi-ar putea recâştiga dreptul de negociere prin afilierea la o organizaţie sindicală de tip federativ.  

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite