Hunedoara: Sindicaliştii din minerit au “scăpat” bonul cu râme la decont

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţigări, băuturi alcoolice şi chiar râmele folosite la pescuit, sunt doar câteva din cheltuielile decontate din banii Companiei Huilei de către sindicatele minerilor din Valea Jiului

Compania Naţională a Huilei din Petroşani (CNH), deşi cu un picior în groapă şi pe primul loc în ceea ce priveşte datoriile unei societăţi româneşti către bugetul de stat, rămâne acelaşi paradis pentru clanurile care urmăresc să se îmbogăţească repede pe spatele minerilor. Ţepele date de diverşi afacerişti cu aportul celor care au condus CNH, de la afaceri cu fier vechi, cărbune, energie electrică, ori utilaje şi materiale necesare în minerit, au fost repede uitate, iar Compania este „mulsă” în continuare de fonduri. Exemplu elocvent este şi un ultim raport al Corpului de Control al Ministerului Economiei, care după ce a desfăşurat acţiunea de control a descoperit că la CNH s-au cheltuit bani chiar şi pentru râme de pescuit, băuturi alcoolice şi ţigări.

Deşi Compania nu a întreprins cheltuielile respective, totodată şi ilegale, potrivit Contractului Colectiv de Muncă al minerilor din Valea Jiului, din bugetul CNH s-a constituit un fond din salarii, în cuantum de 5,8 la mie, bani ce revin liderilor de sindicat ai minerilor pentru diferite cheltuieli. Corpul de Control al ministerului a descoperit că mai multe deconturi trimise de către liderii ortacilor şi care au fost acoperite de CNH din fondul de salarii, nu ar fi trebuit decontate. Şefii de sindicat spun că a fost o eroare deoarece printre deconturi s-au „strecurat” şi bonuri care nu aveau ce căuta, referindu-se la cheltuielile cu momeala folosită la concursurile de pescuit nu şi la cele legate de băuturi şi tutun. Aceştia mai susţin că fondul de 5,8 la mie ce revenea sindicatelor nu avea criterii bine stabilite pentru cheltuirea lui.

„Este posibil să se întâmple aceste lucruri. La început, până s-a făcut acel regulament de cheltuire a acelor sume este posibil să se fi făcut nişte greşeli, dar acele documente au fost verificate de către contabilul Ligii, de partea economică din cadrul Companiei plus corpul de control al Companiei. Au fost aprobate de consiliile de administraţie şi după aceea s-au efectuat acele cheltuieli. Nu sunt sume mari, câteva zeci de milioane, până-n 100 de milioane. Au scăpat un bon cu râme la un concurs de pescuit sau mai ştiu eu ce”, a declarat liderul minerilor de la Lonea, Tiberiu Cozma. Organismul sindical al minerilor din Valea Jiului, Liga Sindicatelor Miniere a cheltuit în anul 2008 din fondul de 5,8 la mie, bani proveniţi din bugetul CNH, aproximativ 969 de mii de lei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite