Hunedoara: Martha Shuping, un psihiatru american la Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Martha Shuping, un psihiatru american la Deva
Hunedoara: Martha Shuping, un psihiatru american la Deva

Psihiatru cu peste 20 de ani de experienţă în domeniul traumelor post-avort, Martha Shuping a venit la Deva pentru a înfiinţa un centru de consiliere.

Profil:

NăscutĂ. 27.07.1954,
Winston-Salem
Profesie. Psihiatru
Familie. Căsătorită, o fiică

E de loc din Winston-Salem, al patrulea oraş ca mărime din statul Carolina de Nord şi a ajuns în judeţul Hunedoara în urmă cu patru zile pentru a pune umărul la înfiinţarea centrului de consiliere „Noua speranţă. Alternative pentru viaţă“, după ce în urmă cu doi ani a aflat că deveanul Radu Mîrza, împreună cu soţia lui, intenţionează să creeze aici un grup de sprijin pentru femeile care se confruntă cu problema unei sarcini nedorite sau cu traume psihice post-avort.

Asta în condiţiile în care, potrivit Marthei, judeţul Hunedoara, dar şi România, se aflau pe locul unu în lume ca rată a avorturilor în 2003, iar anul acesta ţara noastră se situează pe locul doi la nivel mondial, după Vietnam.

A călătorit pe patru continente

Actualmente, americanca lucrează la o clinică de psihiatrie din Statele Unite, însă călătoreşte foarte mult pentru a oferi alinare femeilor care au trecut prin experienţa dureroasă a unui avort. A susţinut conferinţe în America de Nord şi America de Sud, în Europa, dar şi în Asia şi spune că îi place foarte mult să călătorească, să cunoască oameni sau culturi noi şi să încerce delicatese din gastronomia locală.

Adaugă faptul că are noroc cu o familie foarte înţelegătoare: „Cu soţul meu, care este ceasornicar, e mai uşor, însă fiicei mele, Jenny îi este dor de mine. Vorbim însă des la telefon şi mereu îi duc ilustrate din locurile în care am susţinut conferinţe, dar şi cadouri“, a povestit Martha. Ea este şi autoarea cărţii „The Four Steps to Healing“, destinată femeilor care au avortat, dar a scris şi alte studii pe aceeaşi temă, fiind unul dintre experţii mondiali în domeniu.

Americanca mai spune că sistemul din SUA permite părinţilor care doresc să facă acest lucru să îşi educe copiii acasă, iar ea a ales această variantă pentru fiica ei, care are acum 22 de ani, când aceasta abia terminase clasa a patra.
„Cercetările au demonstrat că acei copii care studiază cu părinţii obţin note mai mari la teste, iar variantele sunt multiple: poţi să te limitezi la o educaţie mai sumară, să urmezi doar curricula şi să faci economii sau să îi oferi copilului tău lecţii de chitară, de balet sau la orice altă materie cu un meditator privat, acolo unde nu mai ai tu expertiză“, a spus Martha.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt motivele pentru care o femeie decide să întrerupă o sarcină?
De cele mai multe ori este vorba despre situaţia socială. Majoritatea cazurilor sunt ale unor tinere care se confruntă cu problema unei sarcini neaşteptate, iar părinţii, prietenul sau soţul le îndemnă să facă avort.

Este vreo diferenţă între problemele cu care se confruntă femeile de pe cele patru continente, care au făcut un chiuretaj?
Traumele sunt în mare parte similare, indiferent de meridian, pentru că sufletul femeilor este acelaşi. Am susţinut conferinţe în Taiwan, unde avortul a fost legalizat . A fost un interes enorm pentru subiectul acesta.

Ce-i place

„Vremea bună şi să merg pe plajă, la ocean. Acasă, în Carolina de Nord, avem nişte plaje foarte frumoase, iar vara trecută am fost cu fiica mea, la Mediterana, am văzut sudul Franţei şi o parte din Italia“.

Ce nu-i place

„Vremea urâtă, îmi displace când am foarte mult de lucru la clinică şi mă prinde ora 11 noaptea la birou şi faptul că, fiind destul de aglomerată, se mai întâmplă să rătăcesc lucruri de care am nevoie“, a mărturisit Martha.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite