Sentință finală pentru “baronul de Gorj”, Nicolae Mischie: închisoare cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea de Apel Timișoara a decis, în faza de apel, condamnarea lui Mischie la patru ani de închisoare
Curtea de Apel Timișoara a decis, în faza de apel, condamnarea lui Mischie la patru ani de închisoare

Judecătorii Curții de Apel Alba-Iulia au dat sentința finală în procesul în care Nicolae Mischie a fost acuzat de fals în acte. Fostul “baron de Gorj” a primit o pedepsă de doi ani de pușcărie cu suspendare

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru infracţiuni la regimul vamal, prin hotărâre definitivă pronunţată de instanţa de la Curtea de Apel Alba –Iulia. Mischie a primit aceeaşi pedeapsă şi de la Judecătoria Deva, după ce dosarul a fost rejudecat, dar nemulţumit a declarat recurs la instanţa superioară din judeţul vecin, care, în urmă cu două zile, a decis să-i fie menţinută sentinţa anterioară, pronunţată de magistraţii deveni.

Contrabandă cu mașini

Procesul în care a fost judecat Nicolae Mischie face referire la două autoturisme pe care, în urmă cu mai mulţi ani, fostul preşedintele al CJ Gorj le-ar fi adus în ţară din străinătate şi le-a înscris, pe o firmă a acestuia, fără a plăti taxe vamale, fapt descoperit de anchetatori. Mischie a negat acuzaţia şi a susţinut că societatea pe care o deţinea şi pe care a înscris cele două autoturisme funcţiona într-o zonă defavorizată, motiv pentru care nu trebuia să plătească taxele vamale pentru înmatricularea maşinilor.
Acuzat de folosire de acte falsificate la autoritatea vamală şi înşelăciune, fostul preşedintele al CJ Gorj a fost trimis în judecată. Pentru faptele mai sus menţionate, magistraţii de la Judecătoria Deva l-au condamnat, în martie 2008, pe Nicolae Mischie la trei ani de închisoare cu suspendare. Fostul „baron de Gorj” a făcut apel la Tribunalul Hunedoara, acţiune în instanţă în urma căruia, la mijlocul lunii aprilie 2009, a fost condamnat la doi de închisoare cu suspendare (mai puţin cu un an decât pedeapsa anterioară) şi interzicerea unor drepturi. Nemulţumit, Mischie a atacat şi această sentinţă dată de Tribunalul Hunedoara, cu recurs înaintat la Curtea de Apel Alba –Iulia. Instanţa superioară a casat cele două sentinţe date anterior (atât cea pronunţată de Judecătoria Deva, cât şi cea dată de Tribunalul Hunedoara) şi a decis rejudecarea pe fond a dosarului la Judecătoria Deva.
În 2010, procesul a fost reluat la Judecătoria Deva, după mai multe termene de judecată, Nicolae Mischie a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Fostul şef al CJ Gorj s-a adresat din nou Curţii de Apel de la Alba –Iulia, unde a atacat sentinţa dată de Judecătoria Deva, prin recurs. Magistraţii de acolo au hotărât, în urmă cu două zile, ca pedeapsa, de doi ani de închisoare cu suspendare, să îi fie menţinută. „În urma judecării recursurilor, instanţa a menţinut condamnarea inculpatului la doi ani de închisoare cu suspendare şi interzicerea drepturilor civile de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de doi ani. Hotărârea este definitivă”, a declarat Cosmin Muntean, purtător de cuvânt la Curtea de Apel Alba Iulia.
Magistraţii de la Curtea de Apel l-au achitat pentru una dintre acuzaţiile formulate, în acest dosar, împotriva sa, şi anume înşelăciunea. „Instanţa l-a achitat pe inculpat de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune”, a precizat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, care a mai menţionat că, prin aceeaşi hotărâre, magistraţii au dispus şi anularea actelor false (n.red. declaraţiile vamale de import şi cele notariale autentificate pe care Nicolae Mischie le-ar fi folosit pentru înscrierea celor două autoturisme).
Fostul preşedintele al CJ Gorj a avut pe rolul instanţelor hunedorene mai multe procese penale. Recent, într-un alt dosar în care Nicolae Mischie a fost acuzat, printre altele, de abuz în serviciu contra intereselor publice, procesul a încetat ca urmare a prescrierii faptelor, judecătorii obligându-l, totuşi, pe fostul „baron” la plata unei sume ce depăşea 80.000 de lei.


Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite