Scandal în loc de reabilitare termică: asociaţiile de locatari versus Primăria Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţiile de proprietari acuză Primăria Hunedoara de indolenţă şi de pierderea cofinanţării guvernamentale. Preşedintele Asociaţiei 10 a declarat că funcţionarii mint, îl pun pe drumuri şi tergiversează izolarea termică.

În urma unui articol apărut în „Adevărul de Seară” ediţia Deva Hunedoara, preşedintele Asociaţiei de Proprietari 10, de pe strada George Enescu din Hunedoara, Mihai Tomiuc, a reacţionat vehement declarând că reprezentanţii Primăriei au minţit când au declarat că primele solicitări pentru reabilitare, cu dosarele complete, au fost depuse la primărie abia în luna decembrie 2009.


Tomiuc susţine şi probează cu documente că prima cerere a depus-o încă din 5 noiembrie 2007 şi adaugă că, deşi primăria ar fi trebuit să îi ofere un răspuns în maximum 30 de zile, nici până astăzi nu s-a întâmplat acest lucru. În 31 martie 2008 a înaintat o nouă cerere, similară cu prima, iar propunerea de reabilitare a blocului a fost aprobată prin hotărâre de consiliu local.


Toate actele depuse la timp


„Am făcut toate demersurile şi am depus în termen documentaţia, dar a fost făcută şi o expertiză, care arăta că pentru reabilitarea termică blocul nostru are nevoie de aproape 202.000 de lei, sumă din care 40 la sută ar fi fost asigurată de Ministerul Dezvoltării. Mai mult, am adunat şi câte 500 de lei de fiecare apartament, nu 100, aşa cum cere Primăria”, a declarat Mihai Tomiuc. El mai spune că reprezentanţii ministerului au trimis nu una, ci două aprobări la Primărie.


Înştiinţare târzie


 „Când am fost la reprezentantul Primăriei, Alin Boldor, a trebuit să insist eu să verifice dacă nu a sosit aprobarea de la Minister. După ce a descoperit notificările, era prea târziu, pentru că în luna iulie 2009 premierul Emil Boc a anunţat că primăriile care nu au finalizat procedura pierd banii”, a menţionat Mihai Tomiuc. El mai spune că deşi îndeplinea încă din 2008 toate condiţiile, în 19 ianuarie 2010 a primit o nouă înştiinţare de la primărie, referitor la posibilitatea de înscriere în programul de reabilitare.

Birocraţia din administraţie îngroapă reabilitarea


Într-o situaţie similară cu Asociaţia 10 de pe strada George Enescu este cea a blocului O5, pentru a cărui reabilitare ar fi necesari, potrivit evaluării tehnice, peste 136.000 de lei. Reprezentanţii Primăriei se apără şi spun că nu au ştiut despre solicitări mai vechi ale celor două asociaţii de proprietari. Inspectorul din cadrul Primăriei Hunedoara, Alin Boldor, susţine că toate actele trebuie refăcute, pentru că noua lege prevede cote de finanţare diferite şi formulare noi. „Eu am înregistrat dosarul abia în 10 decembrie 2009. Oricum, toate blocurile neincluse până acum în program rămân pe listă şi vor fi reabilitate.” Potrivit legii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului contribuie cu 50 la sută din sumă, administraţia locală cu 30 de procente, iar asociaţiile de proprietari cu numai 20 la sută. Până cum niciun hunedorean nu a reuşit să beneficieze de acest program.

Deşi eu am dosarul gata, mi se spune că trebuie să aştept, pentru că nu pot să mă favorizeze.
Mihai Tomiuc, preşedintele Asociaţie

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite