Hunedoara: Sacrilegii în serie la Sarmizegetusa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Sacrilegii în serie la Sarmizegetusa
Hunedoara: Sacrilegii în serie la Sarmizegetusa

Vestigiile istorice hunedorene, recunoscute ca valori mondiale, au fost de mai multe ori pângărite, începând de la aurarii căutători de brăţări de aur dacice şi până la agricultori care şi-au cultivat castraveţi pe ruinele sacre.

Scandalul filmărilor în INCINTA SACRĂ a cetăţii dacilor de la Sarmizegetusa Regia pare a se fi terminat în acest moment. Potrivit lui Angelica Bălos, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Hunedoara,  şeful echipei de filmare ar fi declarat că echipa va pleca şi nu se va mai întoarce în Munţii Orăştiei. “Au avut un aviz din partea Parcului Natural Gădişte Cioclovina absolut inutil, pentru că administraţia parcului are în grijă natura nu vestigiile istorice. În plus, hârtia nu era fost semnată de directorul parcului”, a precizat Angelica Bălos.


Fără proiect, fără autorizaţie

image


  Sursa citată a spus că intenţiile echipei de filmare nu i-au fost prezentate clar.  “Şeful echipei m-a informat că nu filmează un clip de promovare a berii URSUS, ci un film de promovare a unor vestigii istorice finanţat de producătorul de bere. Nu a putut să-mi prezinte însă un proiect în acest sens.  Cum prin lege orice iniţiativă posibil distructivă pe teritoriul site-ului arheologic de la Sarmisegetusa Regia, monument istoric de valoare mondială, este ilegală şi se pedepseşte am recomandat echipei să renunţe la filmări până la obţinerea unei autorizaţii de la proprietarul site-ului istoric, Ministerul Culturii. Mi-au răspuns că pleacă şi nu se mai întorc”, declară sursa citată.


Sacrilegii în serie
Ruinele istorice ale Hunedoarei au fost supuse de-a lungul timpului unei întregi serii de sacrilegii de toate tipurile.


Citiţi mai jos cum au fost pângărite vestigiile istorice hunedorene:
 

Aurarii au furat brăţări de aur dacice în valoare de sute de mii de euro

Brăţările recuperate s-au reunit la muzeu

Ceapă şi cartofi pe ruinele de la Sarmizegetusa

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite