Hunedoara: Sărăcia îi împinge la o viaţă de câine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Sărăcia îi împinge la o viaţă de câine
Hunedoara: Sărăcia îi împinge la o viaţă de câine

Goana după fier vechi şi scotocirea tomberoanelor au devenit un fel de sport local pentru unele familii sărace.

Dimineaţă, în cartierele sărace din Hunedoara, caii înhămaţi la căruţele parcate între blocuri îşi aşteaptă stăpânii. Familii întregi se înghesuie în atelaje şi pornesc spre zona industrială a municipiului, în căutare de fier vechi, material care a ajuns singurul mijloc de existenţă. Femeile şi copiii s-au transformat, peste noapte, în salahori la căratul metalului ruginit.

„Nici nu mai ştiu de câte ori am fost prins de paznici, la furat. Am luat şi bătaie. Deşi la început nici nu puteam ridica fiarele mari pe care le găseam în combinat, acum trec cu ele în spate, prin râul Cerna”, a povestit Antoniu, un adolescent care la vârsta de 16 ani are state vechi în meseria de „fierar”.

Trăiesc din furturi

De la începutul anului şi până în prezent, în Hunedoara, zeci de tineri de vârste apropiate lui au fost prinşi la furat de fier vechi în zona vechiului combinat. Alţii au preferat să valorifice grătarele metalic din faţa scărilor de bloc, capacele de canal de pe trotuare şi străzi sau gardurile împrejmuitoare ale şcolilor şi zonelor verzi din oraş. 

Sărăcia i-a mânat în stradă

În lipsa unui alt mijloc de supravieţuire, mulţi hunedoreni preferă să scotocească prin tomberoanele de gunoi, laolaltă cu câinii maidanezi.  Cei mai năpăstuiţi dintre localnici au rămas fără un acoperiş deasupra capului.

„Ne înghesuim sub un copac, pe nişte saltele pe care le-am luat din gunoi. Aşa trecem noi prin criză”, spune resemnat Vasile, un hunedorean pe care sărăcia l-a scos afară din apartamentul unde locuia cu chirie.

Şomajul face ravagii în Hunedoara

Municipiul Hunedoara ocupă primul loc în judeţ la numărul de şomeri, cu peste 2.700 de persoane înregistrate pe listele Agenţiei forţelor de muncă. Până la sfârşitul acestui an, numărul disponibilizaţilor din localitate ar putea ajunge la 3.000, în condiţiile în care o fabrică de încălţăminte a anunţat trimiterea în şomaj a 222 de angajaţi. 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite