Sărăcia și dezinteresul părinților, cauzele creșterii abandonului școlar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 300 de elevi din județul Hunedoara au abandonat școala, anul trecut
Aproximativ 300 de elevi din județul Hunedoara au abandonat școala, anul trecut

De la un an la altul, numărul elevilor hunedoreni care renunţă la şcoală este tot mai mare. În anul şcolar care a trecut, aproximativ 300 de elevi au renunțat la studii.

Principalele motive, pentru care şcolarii aleg să nu mai urmeze cursurile unei unităţi de învăţământ, sunt dintre cele mai diverse. De cele mai multe ori însă, veniturile financiare ale părinţilor reprezintă principalul motiv pentru care copiii nu mai pot învăţa. Există şi cazuri în care, cei care le-au dat viaţă îi încurajează pe copii să muncească de la vârste fragede, în loc să studieze pentru a duce o viaţă mai bună, decât au avut-o până în acel moment. "Trebuie să încercăm, cu toţii, să prevenim abandonul şcolar, să intervenim şi să compensăm. Părăsirea timpurie a şcolii aduce cu sine numeroase dezavantaje în ceea ce îi priveşte pe elevi, dar nici societatea nu este foarte avantajată de aceste abandonuri”, spune inspectorul şcolar general adjunct din cadrul IŞJ Hunedoara, Marta Mate.
Aceasta mai arată că, în cele mai multe cazuri, copiii renunţă la şcoală din cauza lipsei de bani a părinţilor, a numărului mare de absenţe sau pur și simplu își însoțesc părinții la muncă în străinătate.
Psihologul Iuliana Oprea este de părere că elevii care abandonează școala vor avea mult de suferit în anii ce vor urma. “Majoritatea sunt în imposibilitatea de a înțelege importanța școlii. Mulți sunt încurajați de părinți care văd în copii o potențială sursă de câștig dacă aceștuia încep să muncească de la vârste fragede. Adevăratele tragedii vor începe când aceștia ajung la 20-25 de ani și când realizează lipsa de orizont. Imediat ce trec acest prag al maturității, cea mai mare parte a lor vor suferi depresii puternice și vor avea tendințe suicidale”, spune Oprea.
Asociaţia non-profit APAC din Hunedoara a lansat o campanie pentru prevenirea abandonului şcolar, care va fi derulată pe următorii trei ani, de care vor beneficia 60 de copii, cu vârste între 8 şi 16 ani, dezavantajaţi social. Campania derulată de asociaţia neguvernamentală este finanţată cu fonduri de la Uniunea Europeană. „În acest moment, acţiunea asociaţiei noastre se află în etapa de identificare şi selectare a grupului-ţintă ce urmează a fi format din 60 de copii dezavantajaţi, aflaţi în situaţie de risc de abandon şcolar. Activităţile din cadrul proiectului se vor derula la sfârşitul săptămânii, pe durata anului şcolar, patru ore pe zi, timp de trei ani şcolari. Acestor copii le vor fi oferite gratuit activităţi de recuperare şcolară (acolo unde este cazul) şi vor fi sprijniţi să înveţe experimental ştiinţele (fizică, chimie, biologie sau  informatică), în funcţie de alegerea copilului”, a precizat Maria Gheorghe, reprezenanta APAC.



Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite