Săraci prea bogaţi să accepte mâncare UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de tone de făină şi de zahăr care ar trebui să ajungă la nevoiaşii din judeţ au rămas în depozitele primăriei. La Hunedoara, termenul în care se acordă ajutoarele alimentare pentru sărmani a fost prelungit, cu încă o lună.

Aproape un sfert din cele peste 6.500 de persoane din Hunedoara, aflate pe listele nevoiaşilor care primesc zahărul şi făina de la Uniunea Europeană, nu au venit să îşi ridice alimentele de care beneficiază. Potrivit Lenuţei Gemeniuc, de la Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Hunedoara, pe stoc au rămas aproximativ 17 tone de făină şi 3 tone de zahăr, iar primăria mai trebuie să primească aproximativ 20 de tone de făină din cele 120 de tone alocate.

A doua şansă
Pentru că oamenii nu s-au arătat interesaţi de ajutoarele comunitare, iar acestea zac într-un depozit al Pieţei Dunărea din localitate, termenul limită până la care hunedorenii aflaţi pe listele beneficiarilor de zahăr şi făină de la UE s-a prelungit şi în luna decembrie. Iniţial primăria a stabilit ca ajutoarele să fie acordate doar până la sfârşitul acestei luni. „Cantitatea rămasă pe stoc va fi returnată Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură şi, probabil, ulterior ea va fi donată”, a mai spus Lenuţa Gemeniuc. La Deva situaţia este similară. Au rămas pe stoc peste 15 tone de făină de la UE, alocată la peste 1.000 din cei 6.500 de devenii nevoiaşi.
Doar de zahărul acordat prin programul comunitar oamenii s-au arătat mai interesaţi. „Făina este „semi”, nu este de calitatea întâi. Zahărul este cristal. Pe mine nu m-a interesat făina. Am luat-o anul trecut şi nu am avut ce face cu ea. Acum am venit doar pentru zahăr”, a spus hunedoreanca Alina Moţ, una dintre beneficiarele programului. Un alt hunedorean care a venit să îşi ridice alimentele de la Piaţa Dunărea din Hunedoara spune că a aflat întâmplător că se afă pe listele întocmite de primărie. „Nu am nevoie de ajutoare, dar le iau, poate le pot vinde mai departe sau o să le dau vreunui om mai sărac”, a mărturisit bărbatul, aflat în şomaj.

Unul din zece hunedoreni primeşte ajutor
În judeţul Hunedoara, peste 50.000 de persoane primesc în acest an ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană. Au acest drept categoriile defavorizate: familiile care beneficiază de ajutor social, şomerii, pensionarii cu un venit lunar mai mic de 400 de lei, persoanele cu handicap. Cantitatea alocată fiecărei persoane este de 15 kilograme de zahăr şi 4 de făină.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite