FOTOGALERIE Sanda Firidon, jandarmeriţa campioană la karate-do

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra de 24 de ani stăpâneşte temeinic artele marţiale, iar drept dovadă stau multiplele titluri de campioană naţională, europeană  şi vicecampionă mondială.

Profil:

Născută: 22.07.1985, Orăştie
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Sibiu
Experienţă: patru ani de activitate în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara, campioană la karate-do
Familie: necăsătorită

FOTOGALERIE Sanda Firidon, jandarmeriţa campioană la karate-do

Hunedoreanca a îmbrăţişat acest sport încă din perioada copilăriei, iar la vârsta de 12 ani era deja legitimată la Clubul de Karate Dacicus Orăştie. ,,Simţeam nevoia să fac mişcare, iar în municipiul în care locuiesc acesta era cel mai răspândit sport. Îmi plăcea şi fotbalul, însă nu m-a atras la fel de mult”, a spus Sanda. Dacă alte fete de vârsta sa erau cucerite în acea vreme de dans, ea a ales sportul, fiind o fire băieţoasă. În plus, tradiţia familiei a contribuit la acest lucru, întrucât mama sa a practicat volei. La primul concurs de karate la care a participat nu a câştigat decât experienţă. Totuşi, asta nu a descurajat-o, ci a făcut-o să persevereze şi să se antreneze mai mult.

Uniforma a cucerit-o

În urmă cu patru ani, Sanda Firidon a intrat în rândul jandarmilor, la propriu. Aici, nu este numai un angajat care îşi face treaba bine la locul de muncă, ci şi o excelentă sportivă. „De mică am iubit acest sport şi m-am dedicat lui. Nu am neglijat activitatea sportivă şi am continuat antrenamentele şi după ce am devenit subofiţer. Pregătirea fizică este unul dintre punctele forte ale jandarmilor", a declarat tânăra. Acesta a practicat mult timp sportul de performanţă, iar ultima competiţie la care a luat parte a fost organizată în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. S-a desfăşurat în 2007, în municipiul Bacău şi a numărat peste 100 de concurenţi. Sanda Firidon a câştigat locul întâi la proba kumite-feminin, reuşind astfel să-şi păstreze titlul câştigat, în urmă cu un an, la aceeaşi categorie. „A fost un concurs foarte dur, ţinând cont de faptul că am avut adversari puternici. Kumite presupune contact direct şi tocmai de aceea pe parcursul competiţiei capacitatea de concentrare trebuie să fie maximă. Condiţia fizică este determinantă pentru un luptător. Uneori, victoria este a celui care reuşeşte să nu cadă primul. M-am pregătit bine şi am reuşit să mă impun”, şi-a amintit jandarmeriţa. De asemenea, în acelaşi an a participat la un concurs internaţional de karate tradiţional, în Italia. Echipa României, din care a făcut parte şi Sanda Firidon, a ocupat locul  III. Tânăra a confimat încă o dată că este un sportiv de valoare.

Dă ordin bărbaţilor

Deşi este fată, nimic nu o împiedică să lupte cot la cot cu subofiţerii bărbaţi. Iniţial, a făcut parte din Detaşamentul Mobil al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara, dar performanţele obţinute şi plăcerea de a învăţa pe alţii au provomovat-o. În prezent este instructor sportiv în cadrul instituţiei amintite şi antrenează zeci de bărbaţi. ,,Cu toţi sunt respectuoşi şi îmi ascultă ordinele. Cred că le place o fată la cârmă, pentru că, în general, au fost obişnuiţi cu persoane de sex masculin”, a mai spus Sanda.

Întrebări:

●Foloseşti artele marţiale în viaţa de zi cu zi?
Nu, din fericire nu am fost nevoită şi nici nu am avut ocazia să apelez la karate în viaţa cotidiană.

●●Ai învins vrodată un băiat la karate?
Da. În anul 1999 am participat la un concurs de karate la o categorie mixtă, de băieţi şi fete. Am învins un băiat cu două capete mai înalt ca mine.

●●●Cât de des porţi fustă?
Doar la ocazii. În general mă îmbrac sport, iar la rochii apelez foarte rar.

Ce-i place:
„Îmi plac foarte mult trandafirii, iar având în vedere că locuiesc la casă nu am ezitat să îmi fac o mică grădiniţă de trandafiri. Totodată, îmi plac persoanele care au un spirit de luptător, care abordează totul cu ambiţie şi nu se dau bătute”, a spus Sanda.

Ce nu-i place:

,,Nu-mi place minciuna şi nedreptatea. De asemenea, nu suport mizeria, dezordinea fizică şi nu îmi place să mă uit la filme de groază, le evit pe cât posibil”, a spus Sanda.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite