Salvatorii minieri din Valea Jiului au împlinit 20 de ani de activitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvamin Petroşani a organizat mai multe manifestări dedicate împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea structurii de salvatori minieri profesionişti. Staţia Centrală de Salvare Minieră (SALVAMIN) din Petroşani este singura de acest fel din ţară.

În februarie 1990 avea să fie înfiinţată pe lângă Combinatul Minier, actuala Companie a Huilei Petroşani, o structură specializată în salvarea ortacilor prinşi în subteran de surpări sau explozii, iar în cei 20 de ani de activitate zeci de ortaci pot spune că văd lumina zilei datorită colegilor salvatori care i-au scos din mină. În timpul comuniştilor pe lângă fiecare unitate minieră era şi câte o grupă de salvatori formată din mineri, care după şut, în cazul unei deflagraţii sau accident de mină intrau istoviţi la locul dezastrului pentru a-şi scoate ortacii.

Meseria lor nici măcar nu era recunoscută şi a fost nevoie de o perioadă de 15 ani până când în România a fost introdusă o nouă calificare, cea de salvator minier profesionist. Rezultatul s-a văzut la salvările din tragicele accidente de la mina Vulcan din 2000 şi 2001 când zeci de ortaci au fost salvaţi din cele două explozii de metan care au ucis alţi 24, ori de la alte exploatări miniere din ţară unde au fost chemaţi să intervină salvatorii.

Ultima intervenţie de amploare a salvatorilor a avut loc la tragicul accident de la Exploatarea Minieră Petrila, din noiembrie 2008, când mulţi dintre ei şi-au sacrificat propria viaţă pentru a o salva pe cea a camarazilor lor.  

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite