Hunedoara: SMURD trimite SOS pentru bani la Soros

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: SMURD trimite SOS pentru bani la Soros
Hunedoara: SMURD trimite SOS pentru bani la Soros

Restanţa de 700.000 de lei de la mai multe primării din judeţ este motivul pentru care SMURD este în dificultate.

Potrivit lui Petre Mărgineanu,  preşedintele Salvital, asociaţie non-profit care administrează Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Hunedoara, în cursul acestei săptămâni ONG-ul va înainta un proiect către Fundaţia Soros în vederea atragerii unei finanţări pentru a evita colapsul economic al SMURD. 

Din 39 de primării hunedorene cooptate în Asociaţia Salvital, 34 au restanţe care, însumate, ajung la 700.000 de lei. „Dincolo de luna decembrie, finanţarea SMURD este ca şi inexistentă. Dacă primăriile nu vor plăti sumele restante, viitorul SMURD nu poate fi discutat decât pe o finanţare străină, tip Fundaţia Soros”, a explicat Petru Mărgineanu.

Plătesc sau pleacă

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, spune că a recomandat primăriilor ca până la 1 noiembrie să-şi plătească din datorii sau să renunţe la statutul de membru Salvital. „Nu e un ultimatum, pentru că nu pot da aşa ceva, dar în discuţiile cu primarii din judeţ am convenit că nu e corect ca unii să plătească şi alţii să beneficieze de servicii de urgenţă. Primăria care nu plăteşte se poate retrage din Asociaţie, dacă este de părere că salvarea în caz de urgenţă a locuitorilor arondaţi nu e o chestiune importantă. Fiecare primărie va evidenţia în bugetul pentru anul viitor sumele datorate Salvital”, a spus preşedintele CJH.

Cât e de plată?

Obligaţiile financiare ale unei primării ca aport necesar bunei desfăşurări a serviciului de urgenţă SMURD sunt alcătuite dintr-o cotizaţie trimestrială de 1.000 de lei şi dintr-o contribuţie de 1.700 de lei pentru fiecare post de paramedic existent în unitatea SMURD arondată.

"Primăria care nu plăteşte se poate retrage din Asociaţie".
Mircea Moloţ, preşedintele CJH

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite