Hunedoara: Retezatul a pierdut cursa pentru minunile lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Retezatul a pierdut cursa pentru minunile lumii
Hunedoara: Retezatul a pierdut cursa pentru minunile lumii

După ce a rezistat doi ani în competiţia New7Wonders Retezatul a fost eliminat din competiţie de experţi.

După ce a intrat în Top 10 păduri, parcuri naţionale şi rezervaţii naturale masivul Retezat a ieşit din competiţia pentru cele 7 minuni naturale ale lumii. Decizia a fost luată de un comitet internaţional de experţi, condus de fostul director general al UNESCO, Federico Mayor Zaragoza. Printre cele 28 de candidate rămase în competiţie se numără Amazonul, lanţul muntos Pădurea Neagră, Marea Moartă, Kilimanjaro, insulele Komodo, Galapagos şi Maldive, Marele Canion, Marea Barieră de Corali, dar şi râul subteran Puerto Princesa din Filipine şi lacurile masuriene din Polonia.

“Suntem dezamăgiţi!”
Şeful Serviciului Arii Potejate din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP), Mircea Vergheleţ, care a fost şi membru în comitetul de suport al Retezatului, s-a declarat dezamăgit de rezultat. “Ne bucurăm, totuşi, că am reuşit să trecem de faza grupelor şi să ajungem de pe locul 34 pe 10, dar şi că am reuşit să mobilizăm, cu ajutorul mass-media, foarte mulţi români, demonstrând împreună că în ţara asta se întâmplă şi lucruri bune”, a afirmat Mircea Vergheleţ. Acesta a adăugat că nu cunoaşte criteriile folosite de experţi pentru jurizarea celor 77 de minuni ale lumii şi eliminarea a 49 dintre obiectivele naturale intrate în faza anterioară a competiţiei.

Mizează pe ecoturism
Potrivit şefului Serviciului Arii Protejate restricţiile impuse comunităţilor care au terenuri sau pensiuni în zona rezervaţiei pot fi compensate prin ecoturism. “Desigur nu este vorba de investitori din afara localităţilor, care să construiască aici hoteluri mari şi care ar oferi, astfel, doar locuri de muncă pentru unii dintre hunedoreni, ci de iniţiative private. Orice localnic poate să deschidă o afacere mică, la început chiar o pensiune cu o singură cameră”, a precizat Mirca Vergheleţ.

Bani pentru haţegani
Reprezentanţii RNP adaugă că, în urma rezultatului obţinut de masivul Retezat în competiţia pentru cele şapte minuni naturale ale lumii se aşteaptă la un număr mai mare de turişti. Autorităţile susţin, însă, că mare parte a veniturilor de pe urma turismului trebuie să rămână în comunităţile locale din apropierea ariei naturale protejate, obiectivul principal al Administraţiei Parcului Naţional Retezat fiind acela de a proteja biodiversitatea arealului şi nu de a câştiga sume importante de pe urma turiştilor.

Retezatul a concurat pentru România 

Parcul Naţional Retezat a fost singurul obiectiv natural din România care a fost selectat pentru a participa la concursul internaţional, după ce a devansat Delta Dunării şi Scărişoara. Oficialităţile susţin că iubitorii muntelui care sunt decepţionaţi de rezultat trebuie să ţină cont de faptul că parcuri naţionale şi rezervaţii celebre în lume, precum Yellowstone sau Serengeti nici măcar nu s-au înscris în competiţie.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite