Hunedoara: Tineri de liceu, rangeri în Parcul Retezat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Tineri de liceu, rangeri în Parcul Retezat
Hunedoara: Tineri de liceu, rangeri în Parcul Retezat

Programul a inclus căţărări, incursiuni în peşteri, expediţii, trasee montane, lecţii de prim-ajutor şi supravieţuire în bivuac.

Câţiva copii şi adolescenţi din judeţul Hunedoara şi din alte zone ale ţării s-au pregătit intensiv, timp de o săptămână, pentru a deveni rangeri în Retezat. Tabăra Junior Ranger este organizată de Administraţia Parcului Naţional Retezat (APNR) şi Asociaţia de Turism „Retezat” şi este coordonată de rangerii seniori ai parcului.

Au plătit ca să ajungă rangeri

Pentru şase din cei 16 aspiranţi la titlul de Junior Ranger, costurile taberei au fost acoperite de organizaţii non-guvernamentale şi sponsori. „Restul de zece participanţi la tabăra noastră, tineri din Hunedoara, Petroşani şi Câmpu lui Neag, au suportat costurile”, a declarat Alin Ivaşcu, senior ranger în Retezat.

Alpinism şi speologie

Tinerii au făcut excursii în Ţara Haţegului, la Cetatea Colţ, au învăţat să monteze cortul, dar şi să îşi pregătească rucsacul pentru munte, în condiţiile în care un turist a murit de frig în Retezat, în august, după ce s-a rătăcit şi l-a prins noaptea neechipat. Copiii au făcut, pentru prima oară în viaţă, alpinism şi au învăţat să se orienteze, folosind harta şi busola. Cei 16 tineri au luat lecţii de prim-ajutor în caz de accidente, au coborât în peştera Gura Cetăţii şi, după o cină haiducească, au stat o noapte în bivuac, iar pentru distracţie au participat la un concurs de căutat comori.

„Retezatul e de vis!”

Diana Baicu, adolescenta de 14 ani care a compus imnul Retezatului şi a primit drept premiu participarea gratuită la tabăra Junior Ranger, a declarat că Retezatul este magnific. „E de vis! Eu sunt din Călăraşi, nu am mai fost niciodată aici şi, pentru că locuiesc în câmpie, am căutat informaţii pe internet pentru a compune imnul. Totul e foarte bine organizat, locul acesta trebuie neapărat vizitat!”  a spus Diana.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite