Repetenţi la aruncat gunoiul selectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi locuitori ai Devei aruncă gunoiul pe unde apucă
Mulţi locuitori ai Devei aruncă gunoiul pe unde apucă

Investiţiile în salubritate în cele două oraşe mari ale judeţeului nu sunt prevăzute în planurile primăriilor.

Municipalităţile oraşelor Deva şi Hunedoara au făcut paşi importanţi în privinţa serviciilor de Salubritate. Probleme majore sunt în zonele mai sărace ale celor două oraşe.

Cartierele „campioane” la gunoiul aruncat aiurea sunt Micro 5 din Hunedoara şi Micro 15 din Deva. „Lipsa de educaţie face totul. Oamenii îşi aruncă gunoiul de pe geam. Le este lene să coboare jos la tomberon”, a spus gunoierul Ilie Groza.

Electrocasnice aruncate, nu depozitate


Un alt tip de deşeu tot mai des întâlnit îl reprezintă aparatura electrocasnică. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Serviciului de Salubritate Deva, în 2009, au fost colectate 8.000 de kilograme de aparatură electrocasnică. Una dintre problemele încă nerezolvate este colectarea selectivă a deşeurilor. În municipiul Deva există containere speciale pentru PET-uri, dar lipsesc cele pentru sticle şi metale. În Hunedoara s-a reuşit implementarea unui proiect derulat de societatea ProServ care a amplasat 130 de containere speciale pentru deşeurile de sticlă. Cu toate acestea, mulţi hunedoreni continuă să arunce gunoiul fără să ţină cont de această procedură. „Există o serie de probleme atunci gând vine vorba de colectarea deşeurilor menajere. Cele mai multe sunt legate de lipsa de civilizaţie a oamenilor care aruncă gunoiul pe unde apucă. Apoi sunt cei care aruncă deşeuri provenind din lucrările de amanejare a locuinţelor. Şi în privinţa colectării selective a deşeurilor sunt mentalităţi care trebuie schimbate. E nevoie de timp pentru asta” , a declarat Camelia Cotoară, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Deva.

Munţi de gunoaie ridicaţi în fiecare an

Anual, în judeţul Hunedoara se strâng aproximativ 300 de mii de tone de gunoi menajer, comercial, provenit de la diverse instituţii. Procentual, 11 la sută din deşeurile menajere sunt din hârtie şi carton, 6,4 la sută - sticlă, 5,9 la sută metale, 13,8 la sută - plastice, 6,1 la sută - textile, 40,2 la sută - materiale organice şi 16,9 la sută altele.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite