Remus Suciu este maestrul fotografiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Suciu
Remus Suciu

A primit primul aparat foto la vârsta de 13 ani, de la o vecină. Astăzi, hunedoreanul a reuşit să facă din fotografie o adevărată artă. De curând, Remus Suciu a expus la Deva, alături de alţi patru fotografi, mai multe lucrări care au fost foarte apreciate de public.

Uneori aşteaptă 12 ore pentru a surprinde o clipă pe care s-o transforme în eternitate. E asemeni unui lunetist care aşteaptă nemişcat, ore în şir, să-şi fixeze victima în vizorul lunetei. O secundă de neatenţie şi misiunea e un eşec. Şi asta pentru că, aşa cum spune fotograful profesionist Remus Suciu, o imagine reuşită implică o serie de factori de care orice profesionist trebuie să ţină cont. „Eu am o vorbă. Ca să obţii o fotografie de calitate trebuie să ştii să priveşti. Fotografiile mele reflectă ceea ce simt eu. Pe mine mă inspiră locurile, momentul şi oamenii. Uneori am nevoie de câteva minute pentru a fotografia. Alteori stau şi câte o jumătate de zi. Şi asta pentru că trebuie să surprind combinaţia ideală de lumină şi atmosferă astfel încât să mă simt împlinit prin ceea ce am realizat”, a explicat Suciu. Deşi există unele avantaje incontestabile ale imaginii imprimate pe peliculă foto, Remus Suciu lucrează cu un aparat digital.

Secretele unei fotografii de succes

„Tehnica a evoluat mult. Lucrez ocazional cu film, deşi ca să obţii o fotografie digitală la aceeaşi calitate cu una realizată pe film e mult de lucru. Sunt foarte mulţi parametri care trebuie reglaţi. Nu mai vorbesc de faptul că filmul stochează mult mai bine imaginea decât hard-disk-ul unui calculator. Apoi, când vorbim de fotografii digitale, editarea este un alt punct forte al fotografului profesionist”, a spus hunedoreanul.

De curând, Remus Suciu a expus la Deva, alături de alţi patru fotografi, mai multe lucrări care au fost foarte apreciate de public. Anul viitor va urma o altă expoziţie în care artistul hunedorean doreşte să prezinte fotografii inedite.

Întrebări şi răspunsuri
Care este diferenţa dintre un pictor şi un fotograf profesionist ?
Dacă ne referim la actul de creaţie, este o mare diferenţă. Un pictor poate oricând să picteze ceea ce vrea, pe când un fotograf  „vânează”  imaginea, aşteaptă lumina şi compoziţia necesară. Există ipostaze perfecte cu care nu te vei mai întâlni niciodată. Şi pe care dacă nu le-ai surpins, ai aşteptat degeaba.

Se poate trăi din fotografie?
Eu sunt cel mai concludent exemplu. Îmi întreţin familia din fotografie. E adevărat că alerg mult, sunt tot timpul plecat pe teren. Totul e să fii serios şi să-ţi faci munca cu pasiune.

Profil
Născut. 11.03.1969
Studii. Postliceale şi şcoala tehnică de fotografie
Experienţă. Fotograf profesionist
Familie: Căsătorit, două fete

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite