Recesiunea a lovit dur în procesatorii de carne de porc din judeţul Hunedoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procesatorii de carne spun că în următoarea perioadă consumul va scădea şi mai mult
Procesatorii de carne spun că în următoarea perioadă consumul va scădea şi mai mult

Cod roşu pentru procesatorii de carne din judeţ care, cu mai puţin de o lună înainte de intrarea în postul Paştelui, înregistrează o scădere fără precedent a vânzărilor. Practic, luna ianuarie a adus o reducere a consumului de carne şi mezeluri cu aproximativ 50 la sută comparativ cu luna decembrie a anului trecut.

„După eşecul din 2009, când vânzările la produsele din carne s-au redus la jumătate comparativ cu volumul de marfă vândut în 2008, debutul lui 2010 ne-a adus o nouă scădere a vânzărilor. Şi cum Postul Paştelui vine mai repede în acest an, ne aşteptăm la ce este mai greu. Iar repercusiunile vor viza piaţa muncii din acest sector”, a declarat Radu Furdui, director economic la una dintre marile firme de procesare din judeţ.

Predicţii negative

Principalul motiv îl constituie scăderea puterii de cumpărare a hunedorenilor şi cheltuielile foarte mari cu plata facturilor la întreţinere. De asemenea, peste 7.000 de hunedoreni au ieşit din şomaj, iar asta se reflectă în buzunarele famililor lor. „Ne aşteptam ca vânzările să scadă, dar nu atât de mult. În curând intrăm în post şi vom mai avea o reducere a vânzărilor cu aprovimativ 30 la sută. E greu de anticipat ce se va întâmpla în acest an cu firmele de procesare a cărnii din judeţ. Cine are capital de lucru va scăpa. Cine nu, va închide”, este de părere Aurel Mureşan, directorul general al unei firme de profil. 

Şi hunedorenii recunosc că au coborât ştacheta atunci când vine vorba de banii alocaţi produselor din carne. „Cumpăr mai mult mezeluri pentru pachetul zilnic al soţului şi al copiilor. Acasă am trecut la un regim mai vegetarian. E mai greu pentru cei care au copii mici”, a declarat Maria Grecu din Deva.

Taxa pe fast-food nu creşte preţul cărnii

Introducerea taxei pe fast-food nu va modifica preţul cărnii şi al mezelurilor din rafturile magazinelor. „Nu vor creşte preţurile la produsele şi preparatele din carne. Este o taxă care se va aplica celor care comercializează produse cu un conţinut ridicat de grăsime sau de aditivi alimentari”, a declarat Mureşan.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite