Hunedoara: Recesiunea închide afacerile de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Recesiunea închide afacerile de familie
Hunedoara: Recesiunea închide afacerile de familie

După nouă ani de activitate, un hunedorean din Băcia renunţă la cultura sa de ciuperci.

Micul întreprinzător este prins între lipsa de lichidităţi şi dispariţia partenerilor de afaceri de până la începerea crizei.

Micii întreprinzători hunedoreni parcurg o perioadă dificilă. Sorin Muntean din Băcia s-a specializat în cultivarea ciupercilor. De mai bine de nouă ani, hunedor­eanul produce într-o mică încăpere din locuinţa sa aproape o tonă de ciuper­ci anual. Fără ambiţia de a deveni un furnizor de talie regională, mica ciupercărie de la Băcia a asigurat un venit constant familiei Muntean, până în acest an.

„Ultima recoltă am avut-o în luna ianuarie 2009. Furnizorul meu de miceliu de la Arad s-a retras atunci din afacere, iar singurul producător din România a rămas o firmă din capitală. Ca să merg până la Bucureşti pentru 50 de kilograme de materie primă este o cheltuială care nu se justifică. În condiţiile acestea, am renunţat în acest an la mica mea ciupercărie”, a spus micul întreprinzător.

Formula de succes este istorie

Formula de rentabilitate a unei culturi de ciuperci  ca cea a lui Sorin Muntean prevede la o cantitate de 50 de kilograme de mice­liu, care costă circa 450 de lei, o recoltă  de 1000 de kilograme de ciuperci  anual. Astfel că, venitul anual este de 8.000 de lei. Hunedoreanul şi-a format o piaţă de desfac­ere în comună, fiind ani în şir principalul furnizor de ciuperci în perioadele de post specifice sărbătorilor pascale şi de iarnă.
Întreprinzătorul spune că de îndată ce condiţiile vor permite, intenţionează să găsească un furnizor de miceliu în Ungaria, în regiunea din vecinătetea României.

Cifre
2.047 de companii au fost declarate inactive de Finanţe, începând din luna iunie a acestui an.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite