Realişti încă de mici: vulpea cea şireată, personajul preferat al copiilor pentru că e descurcăreaţă, în timp ce ursul e mereu naiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Cristina Crişan
Foto: Cristina Crişan

Copiii de la grădiniţa cu program normal nr. 1 din Simeria au pus la cale, zilele trecute, “Lumea minunată a poveştilor”. Programul artistic a fost cât se poate de interesant, mai ales că prichindeii au ales drept personaj preferat vulpea cea şireată. Deşi joacă un rol negativ, copiii au spus că o preferă pentru că e tot timpul descurcăreaţă, în timp ce ursul pe care l-a păcălit este mult prea naiv, motiv pentru care rămâ

Lecţia demonstrativă i-a avut ca protagonişti pe inimoşii preşcolari de la grupa pregătitoare  “Mămăruţele”.

Într-o atmosferă caldă şi primitoare, copiii au ales şi prezentat imagini din diferite poveşti, având ca sarcini să recunoască titlul poveştii, să expună conţinutul acesteia, să clasifice personajele în pozitive şi negative, să aleagă personajul preferat şi să-şi motiveze alegerea făcută.

Povestea cea mai apreciată de micuţi a fost “Ursul păcalit de vulpe”, iar personajul preferat a fost vulpea cea şireată. “Motivaţia a fost următoarea: vulpea este şmecheră şi descurcăreaţă, în timp ce ursul este naiv şi, din această cauză, rămâne mereu flămând şi făra coadă. Să fie acestea «calităţi» pe care micuţii preşcolari le găsesc neapărat necesare în viaţă? Nu pot da un răspuns cert, însă sigur e faptul că preşcolarii au simţ practic, dovedind că generaţiile actuale se aşază pe alte valori şi principii decât cele precedente, iar familia, societatea şi forurile abilitate din învăţământ trebuie să ţină cont de toate acestea”, a declarat educatoarea Mariana Hărţăgan.

Aceasta a mai precizat că nu copilul trebuie schimbat după valorile existente, ci normele şi reguli trebuie instituite în funcţie de nevoile de dezvoltare intelectuală şi spirituală manifestate de copii.

Educaţia nu poate fi lăsată la voia întâmplării, căci omul este precum copacul: dacă de mic creşte strâmb, anevoie se mai îndreaptă când este mare”, a adăugat profesoara Cristina Crişan.



Pe lângă poveşti, din program nu au lipsit nici momentele de afecţiune ale copiilor faţă de cea care le-a fost o a doua mamă vreme îndelungată. Acum, mulţi dintre prichindeii se pregătesc deja pentru şcoală, pentru a merge în clasa I. 

“Lumea minunată a poveştilor” s-a bucurat şi de asistenţa părinţilor, învăţătorilor, profesorilor şi reprezentanţilor conducerii Colegiului Tehnic de Transport Feroviar  “Anghel Saligny” din oraş. 
 
Micuţii preşcolari şi-au luat la revedere de la toţi pe versurile cântecului “Grupa cifrelor isteţe”, savurând apoi surpriza dulce pregatită drept recompensă pentru spectacolul oferit.

Foto: Cristina Crişan
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite