Hunedoara: PORTRET: Răzvan Marcu ţinteşte titlul de cel mai bun sportiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Marcu
Răzvan Marcu

Totul a început datorită verişoarelor sale, Andreea şi Simona, care i-au pus arcul în mână. Se întâmpla pe vremea când Răzvan avea nouă ani, iar fetele l-au dus la un concurs de profil. „Era o competiţie renumită la Aninoasa, Cupa Minerul, la care au participat concurenţi din mai multe ţări ale Europei”, a spus tânărul.

PROFIL
Născut: 5 ianuarie 1991, Petroşani
Experienţă: Practică tirul cu arcul din anul 2002, zeci de titluri de campion naţional şi internaţional
Studii: Student în anul I la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea „Spiru Haret“

În urma concursului, Răzvan şi-a propus ca într-o bună zi să ajungă cel mai bun sportiv în domeniu. Astfel, a început să meargă cu verişoarele lui la antrenamente, iar ABC-ul tirului cu arcul l-a învăţat cu antrenorul fetelor.

Razvan Marcu

Sport nobil
Consideră tirul cu arcul un sport nobil, pentru că nu se poate minţi şi nu se poate oferi mită. „Pentru mine a fost un fel de dragoste la prima vedere. Este un sport individual, independent, fiecare luptă să câştige. În niciun caz nu poţi convinge ceilalţi concurenţi să te lase pe tine să învingi“, a adăugat arcaşul. Prima competiţie la care acesta a participat a avut loc în anul 2004, în Budapesta - Ungaria. „A fost o experienţă plăcută. Aveam doar 13 ani şi m-am trezit dintr-o dată în altă ţară, la un concurs internaţional de tir. Am ieşit pe locul al IV-lea”, a amintit hunedoreanul. Cum era de aşteptat, Răzvan a avut trac şi emoţii, fiind prima sa competiţie internaţională, nu a ştiut exact ce trebuie să facă şi cum să tragă. Prin urmare, rezultatul nu a fost unul îmbucurător.

A învins gimnastica
Recent, Răzvan Marcu a fost desemnat de Direcţia pentru Sport a Judeţului Hunedoara cel mai bun sportiv hunedorean al anului 2009. În prezent, arcaşul este înscris la clubul Minerul Aninoasa. Este antrenat de Viorel Habian, care practică tirul cu arcul de mai bine de 30 de ani. „Mă antrenează din anul 2004 şi pot spune că am reuşit să îi depăşesc recordurile“, a mărturisit arcaşul. Cu toate acestea, tânărul se consideră norocos că are parte de un antrenor atât de experimentat. „Dacă ajungi în semifinală, iar antrenorul nu ştie cum să îţi dea impulsul psihic necesar, totul este în zadar“, a explicat Răzvan.

Răzvan Marcu

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt calităţile absolut necesare pentru un bun arcaş?
Să stea foarte bine la capitolul psihic şi să aibă o mentalitate mai bună ca adversarul. Este foarte important să poţi depăşi un eşec şi să doreşti victoria.

Ce sentimente îţi oferă titlul de cel mai bun sportiv hunedorean?
Orice titlu mă bucură, însă mult mai important este să mă menţin la acest nivel, să fiu capabil să îmi păstrez titlurile obţinute.

Exceptând tirul cu arcul, obişnuieşti să practici şi alte sporturi?
Da. Obişnuiesc să joc fotbal, handbal şi să schiez, însă pe fiecare dintre ele le practic din plăcere, nu pentru performanţă.

Ce-i place
„Îmi place să călătoresc. Am fost în aproape toate ţările Europei Centrale, dar şi în Egipt, Turcia, Coreea, Statele Unite ale Americii şi Mexic. Încă nu am ajuns în Brazilia, la Rio de Janeiro, însă îmi doresc foarte mult să văd renumitul carnaval de acolo”, a spus Răzvan.

Ce nu-i place
„Detest să fiu minţit. De asemenea, nu-mi place să pierd. Vreau să fiu mereu un învingător şi să ies pe primul loc“, a spus Răzvan.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite