Contractul pentru reabilitarea Castelului Corvinilor a fost anulat cu scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Război" în instanţă pe renovarea castelulului: după 13 ani în care a deţinut monopolul lucrărilor de renovare a Castelului Corvinilor, o firmă din Timişoara acuză în instanţă că a fost eliminată abuziv de pe şantier.

Bătăliile pentru Castelul Corvinilor s-au mutat la Tribunalul Hunedoara. Zgomotul armelor de luptă din trecut a fost înlocuit cu pledoariile avocaţilor. În prezent, miza celor două tabere, Ministerul Culturii şi firma SC Castrum Tim SRL din Timişoara, sunt lucrările de renovare ale monumentului istoric, o activitate pentru care în ultimii 13 ani au fost alocate sume de ordinul milioanelor de lei.

Numai în 2009, Institutul Naţional al Patrimoniului, aflat în subordinea Ministerului Culturii, a plătit firmei Castrum Tim SRL peste 1.000.000 de lei pentru consolidările desfăşurate la castel. În luna februarie, însă, reprezentanţii Ministerului au decis anularea contractului cu firma Castrum Tim, invocând vicii în derularea proiectelor.

La scurt timp, firma care a deţinut timp de 13 ani monopolul acţiunilor de reabilitare a monumentului istoric a dat în judecată Ministerul Culturii, solicitând anularea deciziei de reziliere a contractului. „În mod cu totul ilegal, ei au decis încetarea contractului de execuţie. Considerăm decizia ministerului profund ilegală şi abuzivă pentru că noi ne-am îndeplinit contractul. S-a încercat împiedicarea noastră de a continua lucrările începute în 1997 şi organizarea unei noi licitaţii”, a precizat Vasile Gherman, directorul Castrum Tim, în plângerea formulată Tribunalului Hunedoara.

Acuzaţi de neprofesionalism
La rândul lui, Ministerul Culturii îi acuză pe reprezentanţii Castrum Tim de nerespectarea contractului de prestări servicii.

„În urma unei inspecţii efectuate la 2 iulie 2009 s-a constatat că la Castelul Corvinilor se fac alte lucrări decât cele din proiectul avizat. S-a dispus încetarea lor, iar după ce au fost decontate ultimele lucrări executate de Castrum Tim, obiectul contractului a fost reziliat”, a precizat în întâmpinarea plângerii Dan Nicolae Bucşu, directorul general al Institutului Naţional al Patrimoniului.
În prezent, restaurarea monumentului a fost stopată. „Singurul proiect care se mai află în şantier la castel este proiectul de restaurare al componentelor artistice din piatră”, a precizat Nicolae Cerişer, directorul Muzeului Castelului Corvinilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite