DEZVĂLUIRI ADS HUNEDOARA Război total între Asociația Arizona și medicii comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Catinca Cotoraci, președintele Asociației de Psihiatrie Arizona, acuză medicii din comisia de evaluare a DGASPC că nu au calificarea necesară pentru a da verdicte în privința gradelor de handicap. Cotoraci câștigă în instanță procesele membrilor ascociației, nemulțumiți de gradele de permanență a handicapului.

Ecoul vizitei-fulger a ministrului Muncii, Sebastian Lăzăroiu, în care  acesta a arătat cu degetul spre medicii care întocmesc actele persoanelor cu handicap este departe de a  se fi stins. Aflată pe lista neagră a ministrului, Catinca Cotorici, președintele Asociației de Psihiatrie Arizona trece la atac arătând spre medici din Comisia de Evaluare.
Medicul psihiatru Dan Grecu susține că el nu știe ce face pacientul cu diagnosticul pe care i-l dă și că nu el decide gradul de handicap
Deranjată de acuzațiile privind frauda cu certificate de handicap, președintele Asociației de Psihiatrie Arizona, Catinca Cotoraci arată cu degetul spre membrii comisiei de Evaluare din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara. În opinia acesteia neregulule semnalate de ministrul Muncii Sebastian Lăzăroiu nu au nicio legătură cu asociația pe care o conduce. “S-au făcut niște afirmații neadevărate  la adresa mea. Asociația Arizona are drept scop sprijinul persoanelor cu handicap. Noi am reușit în instanță să obținem grade de handicap permanent pentru acești oameni. Adevărata problemă este la cei din comisia de evaluare”, spune Cotoraci.
Aceasta susține că niciun medic din componența Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap de la Deva nu are competența necesară pentru a întocmi un astfel de dosar. “Toți sunt numiți după criterii de rudenie sau după tupeu. Medicul Gabriela Gros, președintele comisiei este medic generalist. Cum poate ea să stabilească un grad de handicap ”, se întreabă Cotoraci.
De altfel, demersurile făcute de Catinca Cotoraci au dus la concedierea doctorului Lioara Sicoe care, în calitate de medic rezident, nu avea voie să facă evaluări. În urma acelorași sesizări și medicul Ioan Samarghitan a fost obligat să demisioneze acesta aflându-se în incompatibilitate de funcții. “Vreu să se înțeleagă clar. Eu nu am contestat în instanță diagnostice ci permanența handicapului. Din păcate medicul Gabriela Gros, care nu are ce căuta în acea comisie, este deranjată de acest lucru. Ea vrea ca bolnavii să fie plimbați periodic prin comisii”, spune președintele Arizona.
În replică, președintele comisiei de evaluare Gabriela Gros susține că acuzațiile aduse de Catinca Cotoraci sunt nefondate. “Potrivit normelor în vigoare din comisia de evaluare pot face parte medici de specialitate. Eu sunt medic de specialitate în medicină generală. Apoi, încadrarea în grad de handicap nu o fac doar eu. Suntem cinci persoane”, explică Gros.
În privința celorlalte acuzații Gabriela Gros susține că președinta Asociației Arizona este deranjată de faptul că i se cer acte de la alți medici deât cei cu care ea lucrează. “În general dacă diagnosticul este pus de medicul Dan Grecu de la Spitalul de Psihiatrie Zam, cer o altă expertiză. De altfel, Dan Grecu a și apărut pe lista medicilor suspectați că au pus diagnostice greșite”, spune Gros.  Meidcul psihiatru Dan Grecu susține că el nu are de  unde să știe ce face pacientul cu diagnosticul pe care i-l dă. „Uneori aflu că se foloseşte de el pentru a primi indemnizaţie de handicap. Această indemnizaţie este un fel de ajutor social. Dacă vine un om amărât, sărac, care nu ştie să scrie şi să citească, îi dai diagnostic de retard mental. La fel faci şi cu un bătrân de 80 de ani, care e confuz. Pot spune că se încadrează într-un oarecare grad de handicap şi că are acoperire medicală", a declarat Dan Grecu.



Un județ în topul persoanelor cu handicap


Peste 18.600 de hunedoreni primesc indemnizaţie de handicap, în special pe baza certificatelor medicale care le atestă afecţiunile mentale grave. Raportat la nivelul regiunii, hunedorenii se află în top cu 4,44% persoane handicapate din totalul locuitorilor judeţului. Procentul îl depăşeşte pe cel din Timiş (3,57%) şi pe cel din Arad (2,74%). Realitatea de pe hârtie nu este însă confirmată pe teren. Asociaţia de Psihiatrie Arizona din Hunedoara are dreptul de a reprezenta în instanţă interesele persoanelor cu handicap. Preşedinte este Catina Cotoraci, hunedoreancă ce suferă ea însăşi, în acte, de schizofrenie paranoidă.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite