Hunedoara: Răsturnare de situaţie în dosarul exploziilor de la mina Petrila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Răsturnare de situaţie în dosarul exploziilor de la mina Petrila
Hunedoara: Răsturnare de situaţie în dosarul exploziilor de la mina Petrila

Inculpaţii în dosarul accidentului colectiv de muncă de la Exploatarea Minieră Petrila au cerut ca şi Compania Naţională a Huilei să fie inclusă ca parte responsabilă civilmente în proces şi citată la următorul termen de judecată.

Doar doi dintre inculpaţii în procesul aflat pe rolul Judecătoriei Petroşani, în care sunt judecaţi pentru exploziile devastatoare de metan din 15 noiembrie 2008, în care au murit 13 mineri şi salvatori minieri iar alţi 15 au fost grav răniţi, s-au prezentat, astăzi, la al doilea termen de judecată în acest dosar. 

A doua absenţă

Fostul director al minei Petrila, Aurelian Necula şi Dan-Ştefan Ungur, şef sector aeraj, la momentul tragediei, au apărut în faţa judecătorului însoţiţi de avocaţi, iar Gheorghe Roşu, şef securitate şi sănătate în muncă, inculpat în dosar, a absentat şi de această dată, ceea ce a nemulţumit atât apărătorii celor doi inculpaţi cât şi avocaţii victimelor.

Fostul inginer nu a fost nici la primul termen de judecată, iar apărătorul lui a absentat motivând că este plecat într-o delegaţie. De altfel, avocatul victimelor, extrem de nemulţumit, a considerat că se încearcă tărăgănarea procesului şi a reiterat solicitarea de a-l aduce pe Gheorghe Roşu cu mandat, în boxa inculpaţilor. Instanţa a hotărât atenţionarea apărătorului fostului şef al Serviciului Securitate şi Sănătate în Muncă de a se prezenta la următorul termen de judecată.

CNH va fi răspunzătoare

Apărătorul inculpatului Dan Ştefan Ungur a cerut instanţei să includă în acest proces şi Compania Naţională a Huilei din Petroşani ca parte responsabilă civilmente, iar preşedintele de şedinţă a fost de acord, la fel ca şi restul părţilor, precizând că instanţa luase deja în considerare acest aspect, deoarece EM Petrila nu are statut juridic fiind o subunitate a CNH Petroşani. „Este şi normal să fie şi CNH parte responsabilă civilmente în acest proces”, a declarat Constantin Graur, avocatul fostului director al minei Petrila.

S-a stabilit un nou termen

Cele trei unităţi medicale care s-au constituit parte prejudiciată, două din Bucureşti şi cel din Petroşani, n-au avut nici la acest termen un reprezentant care să le apere interesele. În lipsa tuturor părţilor, instanţa a decis stabilirea unui nou termen în acest proces pentru data de 17 noiembrie 2009. Totodată judecătorul a decis ca la şedinţa din 17 noiembrie să se judece doar acest dosar din cauza complexităţii şi a numărului foarte mare de persoane ce urmează a fi audiate.  La termenul de marţi au fost prezenţi şi urmaşii minerilor care au decedat în cele două explozii dar şi supravieţuitorii cumplitului accident, iar după finalizarea şedinţei s-au arătat nemulţumiţi de amânări.

Judecaţi pentru ucidere din culpă

Conform rechizitoriului procurorilor, fostul director al minei Petrila, Necula Aurelian trebuie să răspundă în faţa judecătorilor pentru comiterea infracţiunilor de  ucidere din culpă pentru moartea a 11 ortaci, vătămare corporală din culpă pentru rănirea a patru mineri şi neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătatea în muncă. Inginerul şef securitate minieră de la aceeaşi mină, Gheorghe Roşu, este cercetat  pentru infracţiuni la protecţia muncii, uciderea din culpă a şase persoane şi vătămarea corporală a patru ortaci. Şeful Sectorului Aeraj de la EM Petrila, Dan Ştefan Ungur trebuie să răspundă pentru aceleaşi infracţiuni fiind învinuit de moartea a şase ortaci şi vătămarea corporală din culpă a patru subordonaţi. Rudele celor 13 mineri, morţi în urma exploziei din data de 15 noiembrie 2008, de la mina Petrila, cer daune morale, de circa 600.000 de euro de la cei vinovaţi de producerea accidentului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite