Hunedoara: Radu Trifon: vineri – inginer, duminica – preot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Trifon duce o viaţă dublă.  Nu în sens peiorativ.  Rosturile existenţei  l-au pus în ipostaze profesionale diferite care şi-au găsit loc într-o singură persoană.

Profil:

Născut: 13 martie 1969
Educaţie: Facultatea de electronică-telecomunicaţii, Timişoara, Facultatea de Teologie Ortodoxă,  Arad
Experienţă: inginer în calculatoare, lider de grup rock, preot
Familie: căsătorit, cinci copii

Dacă cineva ar avea curiozitatea să  monitorizeze o  săptămâna de lucru din viaţa lui  Radu Trifon ar avea o surpriză de proporţii:  hunedoreanul are două cariere profesionale: una de inginer IT într-o companie naţională,  iar cealaltă de preot într-unul din satele de lângă Deva.  Despre preoţi  laicizaţi în activităţi de poliţişti, oameni de afaceri, politicieni sau moderatori TV s-a mai auzit în judeţ. La  Radu Trifon a fost invers.  El a fost atins de slava credinţei  după ce s-a calificat într-o meserie  lumească, de inginer electronist. 

Muzica l-a făcut lider


O perioadă, Radu Trifon a fost şi lider al unui grup rock.  De altfel, vocaţia pentru preoţie şi-a descoperit-o cântând la clape în formaţia Bethleem. „Era un rock cu tente spirituale. Surpriza mare au fost numeroasele scrisori pe care le primeam  de la fanii  grupului ce îmi cereau diferite sfaturi de viaţă.  Perioada a coincis cu descoperirea unui  duhovnic deosebit care mi-a arătat drumul pe care trebuie să merg în viaţă. Acela al credinţei”, a spus hunedoreanul.

După absolvirea facultăţii de teologie a aşteptat cinci ani până la hirotonisire, timp în care şi-a câştigat în continuare pâinea ca inginer. În 2008 a fost instalat preot în satul Josani, comunitate unde păstoreşte de atunci.  Radu Trifon spune că ingineria îl ajută  atunci când predică. „Folosesc termeni inginereşti. De exemplu, când vorbesc despre nevoia de unitate a credinţei fac comparaţii sugestive despre modul în care ne uneşte NET-ul sau messengerul,  ca modalităţi de comunicare globală”, spune hunedoreanul.  Este evident că hunedoreanul trăieşte până la ultimul por pentru activitatea religioasă pe care a îmbrăţişat-o. „Deocamdată sunt captiv în munca de inginer. Am o familie mare, iar rosturile existenţei  materiale pot fi satisfăcute numai prin acest cumul de funcţii. În clipa în care se va putea, voi rămâne exclusiv cu activitatea de la altar”, a declarat Radu Trifon.

Spirit de rock în ortodoxie
Ca preot tânăr, Radu Trifon are o anumită viziune asupra bisericii din care face parte. „Ortodoxiei nu i-ar strica puţin spirit de rock. Am moştenit un limbaj de lemn care nu atrage prin mesaj enoriaşii neiniţiaţi în ortodoxie. Ar trebui ca şi preoţimea ortodoxă să găsească formule mai moderne atunci când  predică ”, este de părere preotul.


Întrebări şi răspunsuri

Ce şcoală ţi s-a părut mai grea: politehnica sau teologia?
Categoric,  politehnica. Teologia este mult mai uşoară şi dacă înţelegi conexiunile totul se învaţă foarte uşor.

Ai cinci copii. Are vreo influenţă în acest lucru credinţa ta?
Sunt un credincios practi-cant.  Dumnezeu ne-a spus că în tot ceea ce facem trebuie să avem o răspundere. Nu am fugit niciodată de aceasta, cu atât mai puţin în cazul binecuvântării reprezentate de un nou copil.

Destinul tău alambicat a trezit animozităţi printre cei dragi?

Sunt un soţ fericit pentru că am o nevastă care a fost permanent alături de mine şi m-a susţinut. Eu sunt un tip căruia îmi place să facă totul foarte bine. Ai mei au înţeles acum asta. Ultima dovadă este şi hirotonisirea mea în anul 2008.

Ce-i place


„Îmi place să când la pian. Mă linişteşte şi mă insipiră. În timp ce improvizez îmi pot pune ordine în gânduri.  Ador să gătesc micul dejun pentru familia mea sâmbăta dimineaţa ”, mărturiseşte Radu Trifon.

Ce nu-i place

Nu agreează deloc să se risipească în activităţi prozaice care îl fac să piardă timp preţios, care putea fi mai bine folosit în activităţi preoţeşti.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite