Sancţiuni "apă de ploaie" pentru profesorii care au supravegheat bacalaureatul la Geoagiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supraveghetorii examenului de bacalaureat din Geoagiu au primit cinci ani interdicţie la examene. În timp ce inspectorii şcolari spun că nu au putut lua măsuri mai dure, iar dascălii refuză să comenteze, elevii se plâng că au fost sacrificaţi mai rău ca nişte miei.

Cinci ani interdicţie de a mai participa la orice fel de examen naţional.

Aceasta este pedeapsa primită de cei peste 20 de profesori care au supravegheat examenul de bacalaureat la Colegiul Tehnic „Alexandru Borza” din Geoagiu, unde 111 elevi au fost prinşi cu fiţuici la proba de matematică. Aceeaşi sancţiune au primit-o şi membrii comisiei, dar numai pentru trei ani.

Pe plan administrativ, măsurile luate de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara înseamnă avertismente scrise.

Am stabilit aceste sancţiuni pe baza faptului că persoanele în cauză nu şi-au îndeplinit sarcinile şi atribuţiile prevăzute de metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat. Nu am putut să luăm măsuri mai dure, precum tăieri salariale sau excludere din învăţământ, pentru că nu am putut dovedi sută la sută gravitatea faptelor. Profesorii au spus că nu au cunoştinţă cine a dus elevilor subiectele rezolvate, iar din înregistrările video nu am putut extrage fapte veridice care să dovedească contrariul”, a declarat inspectorul şcolar general Alexandru Lăutaru.

Profesorii nu comentează
Acesta a adăugat că pedeapsa impusă se explică şi prin faptul că dascălii nu au mai avut până acum nicio abatere sau sancţiune, iar ancheta instituţiei pe care o reprezintă poate merge doar până la un anumit nivel, întrucât  nu dispune de aceleaşi intrumente de cercetare precum Poliţia sau Parchetul.

Dacă stabileam sancţiuni mai aspre, riscam să fim atacaţi în instanţă, întrucât nu avem probe care să susţină solid gravitatea faptelor”, a precizat Alexandru Lăutaru.

Pus la curent cu deciziile Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ioan Stoicoiu, preşedintele comisiei de Bacalaureat de la Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu” din Orăştie, de care a aparţinut centrul de evaluare din Geoagiu, s-a arătat surprins.

La Geoagiu, vicepreşedintele Claudiu Voina a avut drept de ştampilă şi a răspuns de subcomisia de acolo. Ştiu că, la un momendat, s-a discutat despre neglijenţă în serviciu şi tăieri salariale. Ancheta s-a făcut de către inspectori, deci nu pot comenta în niciun fel sancţiunile date, pentru că nu am niciun amestec cu ce s-a întâmplat”, a declarat Ioan Stoicoiu. Căutat în mai multe rânduri, vicepreşedintele comisiei din Geoagiu, Claudiu Voina, nu a răspuns la telefon. În ceea ce priveşte ancheta procurorilor cu referire la acest caz, aceasta este încă în desfăşurare.

„A fost un joc la nivel înalt, noi suntem cei sacrificaţi”
În tot acest context, elevii se plâng că ei sunt singurii care suferă cu adevărat. Toţi cei 111 candidaţi prinşi cu fiţuici vor fi nevoiţi să susţină din nou examenul abia în sesiunea de toamnă a anului viitor.

Noi suferim cel mai mult. A fost un joc la un nivel mult mai înalt, noi am fost în primul flanc şi am fost primii sacrificaţi. Nu este în interesul nostru ca profesorii să fie pedepsiţi, promovaţi sau avansaţi. Noi vroiam să dăm examenul în toamna aceasta, lucru care nu se poate. În plus, niciuna dintre celelalte probe susţinute şi promovate nu ne este recunoscută. Trebuie să luăm totul de la capăt”, a declarat Larisa Giurgiu, şefa de promoţie de la liceul din Geoagiu.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite