Procurorii au cerut arestarea lui Iulian Ceia în dosarul aurului dacic. Judecătorii au spus "pas"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Ceia a fost condamnat de Tribunalul Hunedoara la 12 ani de închisoare
Iulian Ceia a fost condamnat de Tribunalul Hunedoara la 12 ani de închisoare

Considerat a fi liderul grupării implicate în traficarea brățărilor dacice, sustrase din situl arheologic de la Sarmisegetusa, Iulian Ceia continuă să sfideze instanța de judecată neprezentându-se la procesul care se desfășoară la Alba Iulia. În acest context, procurorii au cerut arestarea lui.

În fața instanței Curții de Apel Alba Iulia, procurorii au prezentat probe din care reiese că Iulian Ceia a fost văzut la începutul lunii iunie la volanul unui autoturism, pe raza localităţii hunedorene Orăştioara, la Căstău. Potrivit anchetatorilor, Ceia conducea maşina respectivă cu permisul anulat la dosar fiind depusă o copie după procesul verbal încheiat între poliţişti şi bărbat, precum şi declaraţia olografă a lui Iulian Ceia, care indică, de această dată, o altă adresă de domiciliu, un apartament situat în sectorul 3 din Bucureşti. Procurorul a susţinut că Iulian Ceia se află pe teritoriul România şi că până acum nu s-a prezentat la proces intenţionat, solicitând instanţei să se revină cu procedura de citare în cazul acestuia şi arestarea sa preventivă, având în vedere că se sustrage de la judecarea dosarului. Instanţa a respins cererea reprezentantului parchetului. „În urma deliberării, propunerea de arestare preventivă, formulată de Parchetului de Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, cu privire la inculpatul Iulian Ceia a fost respinsă. Hotărârea nu este definitivă. Aceasta poate fi atacată cu recurs, competenţa de soluţionare revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României”, a declarat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.


Instanţa a mai dispus ca Iulian Ceia să fie citat la toate adresele indicate de acesta până în prezent, inclusiv la cea din Bucureşti, menţionată în declaraţia dată de el la începutul lunii iunie. De asemenea, având în vedere că nu s-a efectuat Comisia Rogatorie în Serbia cerută în cauză pentru audierea unui martor, instanţa a dispus revenirea cu adresă către autoritatea solicitată în vederea efectuării cu celeritate a procedurii respective, întrucât nefinalizarea acesteia întârzie judecarea dosarului.
Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 3 octombrie.
Din mai 2010, la instanţa superioară de la Alba –Iulia se tot încearcă judecarea apelului formulat de Iulian Ceia şi ceilalţi 11 hunedoreni, condamnaţi de Tribunalul din Deva, la pedepse cu închisoare cuprinse între 7 şi 12 ani, pentru furtul brăţărilor dacice din Munţii Orăştiei şi traficarea acestora pe piaţa neagră din străinătate. Iulian Ceia, care a primit şi cea mai mare pedeapsă în acest caz, de 12 ani, nu s-a prezentat deloc până acum în faţa instanţei de la Alba –Iulia, pentru a-şi susţine nevinovăţia şi mai multe termene de judecată au fost amânate în lipsa sa. Instanţa l-a citat, inclusiv, cu mandat de aducere sub escortă, dar Iulian Ceia tot nu s-a prezentat în sala de judecată. Mai mult, le-a indicat magistraţilor de la Curtea de Apel Alba –Iulia adrese din ţări diferite pentru a fi citat, motivând că îşi schimbă des domiciliul, prin natura meseriei pe care o are, de consultant internaţional.



Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite