Hunedoara: Banii de Aqua-Land şi alte lucrări au pus Primăria Deva pe butuci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creditele angajate de Primărie se ridică la fabuloasa sumă de 65.000.000 de lei.

Asfaltările, giratoriile şi reparaţiile făcute pe domeniul public al Devei în ultimii ani împreună cu  proiectul Complexului  „Aqua-Land” Stadion Cetate Deva au împovărat financiar bugetul Primăriei Deva. Cu atât mai mult cu cât instituţia a ales ca formă de finanţare creditul bancar.

Aşa se face că odată trecută perioada de graţie dinaintea începerii rambursării, Consiliul Local Deva se vede astăzi în ipostaza de a fi obligat să achite lunar 630.000 de lei, rată plus dobândă,  băncii creditoare. Potrivit directorului economic al primăriei, Viorica Nicula,  momentul este dificil din punct de vedere financiar pentru că, pe de-o parte,  începerea rambursării se face într-o perioadă în care rata medie a dobânzii pentru creditele în lei (ROBOR) este foarte mare, iar pe de altă parte, veniturile Primăriei Deva, cel puţin pe linia taxelor de autorizare a construcţiilor, sunt cu 75 la sută mai mici decât anul trecut. Cu alte cuvinte, nu mai sunt bani.

Plăteşte dobândă

Potrivit sursei citate, pentru a lăsa bugetului un balon de oxigen, Primăria Deva a solicitat băncii creditoare o amânare a plăţii dobânzilor cu un an.

„Există deja acordul băncii privitor la această reeşalonare. Ea ne-ar permite să obţinem disponibilităţi la bugetul local de strictă necesitate pentru finanţarea cheltuielilor curente. Fireşte, Primăria va plăti o dobândă penalizatoare de 2 la sută. Contăm însă  pe faptul că anul viitor  ROBOR are  şanse să scadă cu cel puţin două procente şi atunci este posibil ca valoarea dobânzii să se compenseze de manieră a nu greva bugetul local mai mult decât acum”, a spus Viorica Nicula.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite