Prima de Crăciun a fost topită de recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În domeniul privat, acordarea stimulentelor de Crăciun depinde esenţial de domeniul de activitate al companiei angajatoare.

Intensitatea crizei economice poate fi măsurată prin amploarea primelor pe care angajatorii le vor da în acest an salariaţilor. Primii care pierd prima sau stimulentul de Crăciun sunt angajaţii de la stat. Dacă în anii trecuţi stimulentele primite de personalul de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara varia între 0,3 şi 0,4 la sută din salariu, în acest an cuantumul primelor este zero. „Nu avem buget în acest an pentru prime de Sărbători”, a precizat Vasile Iorgovan, directorul coordonator al instituţiei.

Discuţia despre prime naşte chiar iritare la Primăria Hunedoara. „Ce prime? Noi suntem forţaţi să mergem în concediu fără plată şi să zicem mulţumesc dacă ne vom păstra locurile de muncă în această perioadă”, a declarat Monica Rada, purtătorul de cuvânt a Primăriei Hunedoara. În spitale primele de Sărbători au fost întotdeauna sinonime cu al 13-lea salariu.

„După cum merg lucrurile, mai degrabă cred că aceşti bani nu se vor mai aloca”, spune Dan Florea, directorul Spitalului judeţean de Urgenţă Deva.

Prime în natură sau deloc
Pentru Marcel Rinder, administratorul companiei de construcţii Eco Invest, Sărbătorile sunt cele mai sărace din ultimul deceniu. „Nu dăm nici un leu primă. Prioritatea noastră acum este să găsim venituri ca să salvăm firma”, spune interlocutorul. Nici în domeniul prelucrării cărnii situaţia nu e mai bună. 
„Eventual, salariaţii vor primi un pacheţel cu produse”, spune Radu Furdui, director la LoriAlba Brad, firmă de industrializare a cărnii.

Ceva mai fericiţi în această iarnă sunt salariaţii care lucrează în domeniul panificaţiei. „Cei 250 de salariaţi ai noştri vor primi în acest an prime între 150 şi 200 de lei, la fel ca anul trecut”, a declarat George Frântu, director la compania de panificaţie Boromir.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite