Un hunedorean deţine, în colecţia sa, prima bere "Haţegana" produsă în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Pisoiu păstrează cea mai veche sticlă de bere Haţegana
Dorin Pisoiu păstrează cea mai veche sticlă de bere Haţegana

Doar trei mărci hunedorene au ajuns cunoscute în afara judeţului înainte de 1989. Una este cojocul de la Vidra Orăştie, alta este virşliul de Sălaş, iar a treia este marca de bere Haţegana. Acum pensionar, Dorin Pisoiu a fost primul director al fabricii de bere de la Haţeg.

El deţine în colecţia sa de băuturi prima sticlă de bere hunedoreană, datată 9 februarie 1978 şi plină cu lichidul original.Berea de Haţeg se prepara în 1989 cu mălai şi elemente nemalţificabile, pentru că Ceauşescu nu mai accepta importul de malţ. „Am luat-o de pe bandă şi am dus-o acasă.  Nu a avut etichetă, singura marcă se afla pe emblema desenată pe dop. E fermentată şi răsfermentată după 32 de ani de păstrare, are depuneri pe fund şi cred că presiunea dinăuntru este de două-trei ori peste cea a unei sticle de bere obişnuite. Nu am s-o deschid niciodată. Este prima bere fabricată în Hunedoara”, spune Dorin Pisoiu.

Bere cu mălai

Haţegana, în perioada ei comunistă,  era o bere nepasteurizată, cu durata de garanţie de şapte zile. Se fabricau maxim 400.000 de hectolitri pe an, cantitate total insuficientă pentru cererea pieţei de atunci. O bere hunedoreană costa în acea vreme 2,5 lei, în echivalent actual, aproximativ 1,2 lei.
„Hunedorenii au avut fabrica de la Haţeg numai pentru că Ceauşescu a vrut să înlocuiască ţuica de la gura minerului cu mai puţin alcoolica bere. Două treimi din ce fabricam trimiteam în Valea Jiului”, spune Dorin Pisoiu.

De-a lungul istoriei ei comuniste, berea de Haţeg a primit mai multe lovituri. „Una din ele a fost sistarea importurilor dictată de Ceuşescu. Am înlocuit malţul nemţesc cu mălai românesc şi cu orz nemalţificabil. Berea devenise instabilă, se tulbura după patru – cinci zile şi nu mai avea acelaşi gust. Pe urmă, în prima perioadă a deceniului opt,  a fost schimbată sursa de apă. S-a înlocuit apa  perfectă,  de  munte,  din Retezat, cu apa râului care trecea pe lângă fabrică. Produsul final a pierdut din nou din calitate”, îşi aminteşte Dorin Pisoiu.

Fabrica de bere Haţegana, la înfiinţare. Foto: Virgil Onoiu
Fabrica de bere Haţegana, la înfiinţare. Foto: Virgil Onoiu
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite