Pregătiri intense pentru ungerea noului episcop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale au început pregătirile pentru marea ceremonie religioasă. Peste 10.000 de hunedoreni sunt aşteptaţi mâine la înscăunarea Preasfinţitului Părinte Gurie Gorjeanul.

Forţe de ordine în alertă, străzi blocate, instalaţii audio montate în curtea catedralei Sfântul Nicolae din Deva. Acesta este tabloul care se înfăţişa, astăzi, devenilor. Se lucrează de zor pentru marele eveniment religios de mâine: înscăunarea Preasfinţitului Părinte Gurie Georgiu, episcopul ales al Eparhiei nou înfiinţată a Devei şi Hunedoarei.


În zona catedralei vor fi amplasate două ecrane gigant, pe care credincioşii vor putea urmări slujba de înscăunare. Evenimentul are rezonanţe istorice şi asta deoarece după 250 de ani, Deva şi Hunedoara va avea un episcop. „Este motiv de mare bucurie. Hunedorenii vor avea, la propriu, un episcop mai aproape de ei. În România dezvoltarea bisericii nu şi-a urmat cursul firesc din cauza comunismului. Cred că are trebui să avem un episcop în fiecare mare oraş”, declară preotul Mircea Mihuleţ.


Interes scăzut pentru eveniment


Şi dacă autorităţile sunt cuprinse de febra pregătirilor, devenii intervievaţi de reporterul Adevărul de Seară nu par să fie impresionaţi de marele eveniment. Mai mult, din cele aproape 20 de persoane intervievate niciuna nu a putut să ne spună ce eveniment are loc mâine şi, mai ales, care este numele episcopului ales. „Am auzit ceva despre un eveniment religios. Nu ştiu cum îl cheamă pe noul episcop. Şi nu pot să spun nici cât de important este că Deva şi Hunedoara va avea un episcop”, declară Ovidiu Moinea, un tânăr în vârstă de 24 de ani din Deva.


Nici Mihaela Roşca, din Deva, nu ştie exact ce eveniment va avea loc mâine. „Am prea multe probleme pe cap ca să mă intereseze faptul că vom avea un nou episcop. Cu ce ne ajută asta pe noi nu ştiu. Şi nici nu mă prea interesează”, spune Mihaela. Cu toate acestea, autorităţile locale se aşteaptă ca numărul celor care vor veni la această slujbă de înscăunare să se apropie de 10.000 de persoane. Patriharhul Daniel şi alte 200 de feţe bisericeşti vor fi prezente la ceremonia religioasă.

Hunedorenii vor avea, la propriu, un episcop mai aproape de ei.
Mircea Mihuleţ, preot

Habar n-am cine va fi numit episcop. Şi nici nu mă interesează.

Nicolae Ilea, muncitor

image

Biserica ar face bine să se aplece la problemele oamenilor.

Bera Postolică, pensionar

image

Nu ştiu cum îl cheamă pe noul episcop. Dar cred că e bine pentru noi.

Margareta Cojocaru, pensionară

image
Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite