Poliţistul judecat pentru traficarea aurului dacic a fost martor în primul dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci hunedoreni au fost trimişi în judecată pentru furtul obiectelor de patrimoniu din siturile arheologice ale Munţilor Orăştiei şi traficarea comorilor pe piaţa neagră. Unul dintre aceştia, poliţist la Deva, a fost martor sub acoperire într-un alt dosar al „comorilor dacice”.

Cele cinci persoane învinuite în al treilea dosar al comorilor dacice, în care prejudiciul reclamat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional depăşeşte patru milioane de euro sunt: Eugen Dudaş, Stănilă Crişan, Sâmu Crişan, poliţistul Alexandru Todorescu şi fostul şef de post de la Grădiştea, Alexandru Gogan.

Cei cinci au fost cercetaţi şi în celelalte două dosare ale furtului comorilor, aflate în prezent pe rolul Judecătoriei Deva şi al Curţii de Apel Alba Iulia.
De asemenea, doi dintre ei, Eugen Dudaş şi Alexandru Todorescu, au dat declaraţii în calitate de martori sub acoperire, iar ulterior s-au deconspirat.
Omul de afaceri Eugen Dudaş a fost, între altele, intermediarul vânzării uneia dintre brăţările din aur masiv, sustrase de braconieri din siturile arheologice protejate. El a mai declarat în urmă cu trei ani, în faţa instanţei, că a primit drept garanţie un artefact, pentru un împrumut pe care l-a acordat.
Ofiţerul de poliţie Alexandru Teodorescu a declarat în trecut, în faţa magistraţilor de la Tribunalul Hunedoara, că ştia despre existenţa grupurilor de braconieri din zona Orăştiei încă dinainte ca procurorii să deschidă ancheta.

Valoarea prejudiciului produs de hunedorenii trimişi în judecată în cel de-al treilea dosar al comorilor dacice este, potrivit anchetatorilor, de 4,8 milioane de euro. Grupul braconierilor este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuarea neautorizată de detecţii şi săpături în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit Parchetului Alba, în perioada 1998 - 2007, suspecţii s-au constituit într-o asociaţie infracţională, care a desfăşurat activităţi sistematice de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, în urma cărora a sustras şi valorificat ilegal trei tezaure arheologice pe piaţa neagră a antichităţilor, care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite