Hunedoara: Piaţa neagră a vânzărilor de ţigări a înflorit pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Piaţa neagră a vânzărilor de ţigări a înflorit pe timp de criză
Hunedoara: Piaţa neagră a vânzărilor de ţigări a înflorit pe timp de criză

Mulţi dintre şomerii hunedoreni s-au transformat în contrabandişti de ţigări aduse din afara ţării. Amenzile primite de vânzătorii mărfurilor de contrabandă nu au speriat pe nimeni până în prezent. Dimpotrivă, bişniţarii şi-au extins activitatea în pieţele hunedorene.

Citeşte şi:

Hunedoara: VIDEO Culmea tupeului: Au cultivat cannabis în spatele tribunalului (Galerie foto)

Hunedoara: VIDEO Poliţiştii le-au luat banii şi marfa bişniţarilor

Hunedorenii fără ocupaţie îşi pot găsi oricând un loc de muncă sigur, ca vânzători de ţigări de contrabandă, aduse cu tirurile din Ucraina şi Serbia. „Se plăteşte bine. Cam 150 de lei pe zi am primit, pentru opt ore de stat în Piaţa Dunărea”, a povestit Remus, unul dintre foştii contrabandişti, care adaugă că a renunţat la „meserie” după ce a reuşit să îşi găsească un loc de muncă într-o fabrică de cablaje. În cele două luni cât a vândut marfa adusă printr-un intermediar şi depozitată în portbagajul unui autoturism lăsat în piaţă, din care îi servea pe clienţi, tânărul s-a ales cu mai mult de zece amenzi de la poliţiştii comunitari. Până în prezent, însă, nu a plătit niciuna.

image


Foto: Ţigări de contrabandă confiscate de poliţişti

Bişniţarii mizează pe criză
Un alt hunedorean nu a prins loc în Piaţa Dunărea, centrul contrabandei cu ţigări din Hunedoara. Bărbatul îşi vinde marfa pe o stradă din cartierul „Micro 5”. „Nu am aceleaşi încasări ca la Dunărea. Totuşi m-am descurcat şi am ajuns şi eu la un profit de 150 de lei pe zi. Pentru fiecare pachet de ţigări vândut, primesc 0,3 lei – 0,5 lei, depinde cum negociez cu şeful”, a spus el. Criza este, după cum a mai adăugat vânzătorul mărfii neaccizate, o mană cerească pentru contrabandişti. „Oamenii preferă să cumpere ţigări de la noi, cu un leu – doi lei mai puţin, decât ar da pe pachetele timbrate”, a explicat hunedoreanul.

Nu prea au ce le face
Între timp, poliţiştii comunitari din localitate susţin că nu prea au ce le face contrabandiştilor, chiar dacă au primit reclamaţii de la hunedorenii exasperaţi de insistenţa vânzătorilor de tutun din pieţe. „Le confiscăm acestora marfa pe care o au asupra lor şi îi amendăm pentru comerţ ambulant. Noi nu avem, în schimb, dreptul să le percheziţionăm autoturismele în care se presupune că ţin cartuşele de ţigări de contrabandă”, a declarat Tiberiu Furca, şeful Serviciului Poliţiei Comunitare Hunedoara. De la începutul anului şi până în prezent, poliţiştii comunitari din Hunedoara au confiscat aproximativ 400 de pachete de ţigări de contrabandă care urmau să fie comercializate în pieţele hunedorene, un număr egal cu cel al pachetelor vândute într-o jumătate de zi de bişniţari.

Bişniţarii au fost puşi „sub lupă”
Unii dintre poliţişti susţin că vânzătorii de ţigări de contrabandă din pieţele locale, dar şi cei care le procură marfa, sunt filaţi tot timpul, iar la momentul potrivit reţelele din care fac parte vor fi destructurate. În urmă cu câteva luni, un grup de hunedoreni care aducea produse accizabile din străinătate pentru a le vinde ilegal a fost reţinut la Hunedoara, iar marfa şi sumele confiscate de poliţişti au ajuns la valoarea de 400.000 de lei.   

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite