Hunedoara: Jan Drosu, trubadurul din Petroşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Jan Drosu, trubadurul  din Petroşani
Hunedoara: Jan Drosu, trubadurul din Petroşani

Un bărbat din Petrila cântă în Petroşani pentru a-şi întreţine familia. Pentru a nu fi acuzat de cerşetorie, şi-a scos autorizaţie de liber profesionist.

PROFIL
Născut - 17 septembrie 1970, Petrila
Studii - Şcoala profesională, sobar.
Experienţă - A muncit 15 ani la societatea de gospodărie din Petrila, muncitor necalificat în construcţii
Familie - Căsătorit şi are patru copii



Muzicianul în vârstă de 39 de ani este din localitatea Petrila, judeţul Hunedoara, iar de cinci ani de zile îi încântă pe trecătorii din centrul municipiului Petroşani cu acordeonul său.
Este îndrăgit de mulţi localnici care-l răsplătesc pentru melodiile sale cu câţiva bănuţi pe care-i lasă în cutia instrumentului muzical. Oamenii sunt însă mai impresionaţi de faptul că bărbatul şi-a scos autorizaţie de „creaţie artistică” pentru a putea a putea cânta, ca nu cumva să se creadă că cerşeşte.

Artist cu patalama
Jan Drosu spune că vrea să se recompenseze cumva faţă de cei cărora le place muzica lui şi-i aruncă în cutia acordeonului bani. Obţine într-o zi de muncă aproximativ 10 lei, bani cu care cumpără de mâncare copiilor. Povestea primului cerşetor cu autorizaţie sau „liber profesionist”, cum îi place să-şi spună, iese din tipare. Omul nu este nici pe departe un oportunist, iar pentru mila primită de la trecători munceşte aşa cum ştie el mai bine.
Jan a lucrat ani buni în construcţii, de meserie fiind sobar. A lucrat şi ca zidar, tâmplar, zugrav sau muncitor necalificat, asta până în urmă cu câţiva ani, când s-a îmbolnăvit. Nu s-a internat în spital, iar starea de sănătate i s-a agravat şi mai mult. În cele din urmă a ajuns de urgenţă pe masa de operaţie, iar doctorii i-au dat cea mai grea veste: „dacă vrei să trăieşti trebuie să nu mai faci efort fizic”. Necazurile bărbatului nu s-au terminat. A încercat să-şi reia locul de muncă şi chiar a fost primit pentru că făcea treabă, doar că la data simbriei a primit pentru câteva luni de muncă grea exact banii pentru cinci pâini.

Înşelat de patroni
„Trei luni de zile am lucrat în praf şi mizerie, iar patronul mi-a dat 7,5 lei. N-am putut să mai zic nimic pentru că aproape că mă şi bătea. La altul am lucrat două luni, iar la plată s-a făcut că nu mă cunoaşte. Ce mai poţi face, toţi vor să te înşele şi să-ţi ia şi ultimul ban”, ne spune Jan Drosu. Soluţia salvatoare a fost să vândă ziare la colţ de stradă, dar pentru că banii primiţi erau puţini şi-a găsit şi o a doua slujbă - să cânte la acordeon pentru trecători, în cel mai mare municipiu din Valea Jiului, la Petroşani.
„Nu puteam să stau cu mâna întinsă ca un nesimţit. Îmi era şi îmi este ruşine. Poate omul care dă un bănuţ, dă şi el din banii de pâine. N-aş putea să primesc fără să dau ceva în schimb. M-am apucat de cântat la acordeon. Aveam unul vechi primit de la tata şi, cum învăţasem să cânt pe vremea când eram la şcoală, lucrurile s-au potrivit de minune”, povesteşte Jan.
Când apărut în centrul municipiului Petroşani, la cântat, a fost întors pe toate părţile de autorităţi,  aşa că a strâns bani şi şi-a obţinut un certificat de liber profesionist. Acum cântă fără teamă, iar mulţi localnici vin zilnic să-i asculte melodiile cu mare plăcere.


Întrebări şi răspunsuri
Ai plătit autorizaţie pentru a putea face o şcoală populară. Este justificată cheltuiala?
Da, am dat mai mulţi bani ca să fie prinsă şi activitatea asta. Vreau să fac un ansamblu şi să-i învăţ gratuit şi pe copiii din familii sărace sau pe cei care stau pe străzi, să cânte la instrumente. Am susţinut deja un concert de colinde cu aceşti copii.

Se poate trăi din cântatul pe stradă?
Dacă eşti mulţumit cu cât vrea Dumnezeu să ai, se poate. Nu mă îmbogăţesc, dar supravieţuiesc.



Ce-i place
„Când oamenii se opresc şi-mi cer să le cânt melodiile preferate, iar apoi, uimiţi că le ştiu, mă felicită. Mă face să cred că este nevoie şi de ceea ce fac eu”, a explicat Jan Drosu.

Ce nu-i place
„Când sunt făcut cerşetor. Eu nu bag mâna în buzunarul nimănui. Nu-mi place nici când poliţiştii comunitari mă şicanează doar ca să se distreze ei”, mai spune Jan.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite