Hunedoara: Drama de la Petrila a ajuns în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Drama de la Petrila  a ajuns în instanţă
Hunedoara: Drama de la Petrila a ajuns în instanţă

Cei trei şefi ai minerilor de la Petrila, găsiţi responsabili pentru moartea celor 13 ortaci, vor ajunge în faţa magistraţilor.

Instanţa a stabilit primul termen de judecată pentru data de 15 septembrie, în dosarul exploziilor de la EM Petrila din 15 noiembrie 2008, când 13 mineri au fost ucişi de două explozii de metan, iar alţi 15 au fost grav răniţi. Dosarul celor trei şefi învinuiţi de tragedie va ajunge la Judecătoria Petroşani, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei trei riscă pedepse cu închisoarea pentru ucidere din culpă, dar va trebui să plătească şi despăgubiri de sute de mii de euro.

În baza rechizitoriului întocmit de procurori, directorul minei Petrila la momentul exploziilor, Aurelin Necula, este judecat pentru „neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri dacă se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă; ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă”. Inginerul-şef cu securitatea şi sănătatea în muncă, Gheorghe Roşu, şi şeful Sectorului de Aeraj, Dan Ungur, sunt cercetaţi pentru aceleaşi infracţiuni.

Ce vor familiile minerilor ucişi

Rudele celor 13 mineri morţi în urma exploziei cer daune morale de aproape 600.000 de euro de la cei responsabili de producerea accidentului. Soţia minerului Vasile Stoian vrea ca vinovaţii de moartea soţului ei să-i plătească daune morale de 50.000 de euro, precum şi o alocaţie lunară pentru cei doi copii. Aceeaşi sumă o cer şi mamele minerilor Adrian Măţăn şi Silviu Moş şi soţia inginerului Trandafir Vişan. Soţia minerului Cristian Şipoş cere 30.000 de euro şi plata unei alocaţii pentru copil, iar soţia lui Sorin Bâlbă, 300.000 de euro, plus o alocaţie lunară pentru cei doi copii ai săi.



Cei trei acuzaţi îşi vor pleda nevinovăţia
Potrivit avocatului inculpaţilor, Dumitru Graure, „clienţii vor pleda nevinovaţi şi sunt probe în acest sens”.  Apărătorul spune că momentul iniţial de plecare în anchetă a accidentului colectiv de muncă stă în procesul verbal de constatare al evenimentului cu numărul 3203 din 23.03.2009 de la Inspecţia Muncii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite