Contrabandiştii dau de lucru poliţiştilor: peste 115.000 de ţigări sunt confiscate lunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La ora actuală, în depozitul de lucruri confiscate al Poliţiei din Hunedoara se găsesc 69.000 de pachete de ţigări de contrabandă.

Preţul mai mic al ţigărilor de contrabandă consolidează afacerea comercianţilor de tutun „la negru” pe piaţa hunedoreană. Procurarea ţigărilor netimbrate este extrem de simplă. La Deva, e suficient ca fumătorul să facă o plimbare în jurul pieţei centrale pentru a primi o invitaţie discretă la tutun ieftin.

Asta în condiţiile în care aproape de două ori pe lună poliţiştii hunedoreni confiscă transporturi ilegale de ţigări, 13 doar din luna august 2009 până acum. Cel mai recent eveniment de acest gen a avut loc la mijlocul lui ianuarie, când un cetăţean din Ilia a fost surprins la intrarea în Hunedoara cu 1.500 de pachete de ţigări de contrabandă ascunse în portbagajul maşinii.

„Mărci, dolari, ţigări, petarde“


Traficul de ţigări netimbrate devine un fenomen de masă în rândul persoanelor fără ocupaţie. Este asemănător cu ceea ce se întâmpla în anii ’90 cu „bişniţarii” de valută. În magaziile de bunuri confiscate ale Gărzii Financiare şi IPJ Hunedoara se găsesc aproape 69.000 de pachete de ţigări. Deşi în judeţul Hunedoara se confiscă în medie 115.000 de ţigări lunar, piaţa nu dă semne de regres.

Poliţiştii nu reuşesc să confişte în ritmul în care se aprovizionează traficanţii cu ţigări libere de taxe. Potrivit lui Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara, în ultimele şase luni poliţia a cercetat 23 de hunedoreni pentru astfel de activităţi. Din aceştia, doar pentru opt s-a putut dovedi şi întocmi dosar penal pentru evaziune fiscală, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare între doi şi opt ani. Restul au primit amendă de până la 1.500 de lei.

„Traficul de ţigări este un fenomen în creştere stimulat de criză“.
Bogdan Niţu, purtător de cuvânt  IPJ Hunedoara

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite